Raskrinkavanje.ba

Katera → Шаровић: Подржаћемо враћање пренесених надлежности на Српску

16.10.2021
Tekst članka

Српска демократска странка подржаће враћање пренесених надлежности са нивоа БиХ на Републику Српску, изјавио је предсједник странке Мирко Шаровић.

Шаровић је навео и да ће се СДС одазвати и изнијети свој став о веома важним питањима која ће бити тема посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Према његовим ријечима, СДС се залаже за изворни Дејтон и увијек ће се залагати за то да све надлежности које су пренесене на ниво БиХ треба да у адекватној процедури буду враћене под окриље Републике Српске.

- Ми јесмо за изворни Дејтон и све иницијативе треба да се спроведу на миран начин - рекао је Шаровић након данашње сједнице Главног одбора СДС-а у Источном Сарајеву.

Коментаришући најаве неких тужилаца да буде формиран предмет у Тужилаштву БиХ против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Шаровић је рекао да су иницијативе о враћању надлежности потпуно легитимне и да је легитимно да неко из Српске покрене иницијативу да се те надлежности врате.

- Не видим зашто би неко због тога могао кривично да одговара - додао је Шаровић и нагласио да би коалициони партнери требало да се договоре о враћању надлежности и да ће СДС гласати за њихово враћање јер је тај став уставан и законит.

Шаровић је рекао и да је став СДС-а да опозиција на ванредним изборима за градоначелника Приједора има заједничког кандидата и да ће наредних дана иницирати састанак са лидерима опозиционих странака да би покренули активности за те изборе.

Сваки позив на рат треба да буде најстроже санкционисан

 

Лидер СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да најстроже треба санкционисати сваки позив на рат без обзира од кога долазио.

- Треба да буде санкционисан па ма ко био, без обзира да ли је ријеч о некоме из Франкфурта или било ког другог мјеста. Није битно име и да ли је из овог или оног народа, треба да буде санкционисан - рекао је Шаровић осврћући се на објаве конзула БиХ у Франкфурту Адмира Атовића који је путем "Твитера" позивао на рат и џихад.

Шаровић је додао да су један људски живот и слобода сваког човјека најзначајнији и да ништа није вриједно као слобода и мир.

Он је оцијенио да је атмосфера и ситуација у БиХ врло лоша. "Мир и стабилност ове земље је најважнија", поручио је Шаровић.

- Сто хиљада Босанаца с искуством рата тренутно живи у Босни! Муниција у Коњицу и Горажду! Хаубице у Травнику! Ручни бацачи у Хаџићима! Итд. Уздај се у се и у своје кљусе! Знају они да ово није шала и да босанска снага није мала маца! Еф. Велић. Аллаху Екбер - написао је Атовић на "Твитеру", па касније угасио налог.

Članak indeksiran 19.10.2021. Zadnji put osvježen 19.10.2021.

Ocijenjeno u analizi