Шмит саопштио да је „обуставио примену“ Закона о непокретној имовини Републике Српске

Izvor/medij: Vostok
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Christian Schmidt nije “takozvani visoki predstavnik”

Немац Кристијан Шмит који себе сматра „високим представником“ је саопштио да је обуставио примену Закона о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

Кристијан Шмит, такозвани "високи представник" кога није изабрао СБ УН, кога Република Српска нити Русија не признају, посегао је за "бонским овлаштењима" и "обуставио примену" Закона о непокретној имовини Српске.
 
Он је рекао новинарима у Сарајеву да је Закон о непокретној имовини "у супротности са одлукама Уставног суда БиХ" и да га је обуставио до одлуке Уставног суда БиХ.
 
Подсећамо, Закон је Народна скупштина Републике Српске  усвојила 10. фебруара ове године.
 
Закон је требао ступити на снагу у четвртак, 14. априла.
Саопштење Шмита:

 

“Данас сам, као високи представник, донио налог о обустави примјене Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске.
 
Обуставио сам примјену Закона до оцјене Уставног суда, како би се избјегле негативне правне реперкусије за грађане и потенцијалне инвеститоре.
 
Данас проширујем и забрану располагања државном имовином како бих је ускладио са тумачењем Уставног суда датим у релевантним одлукама. Овом одлуком јасно се даје до знања да само држава БиХ може да располаже државном имовином односно уређује власништво над државном имовином, што се примјењује на све нивое власти у Босни и Херцеговини.
Питање државне имовине не може се ријешити једностраним мјерама, већ само процесом у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине. Више пута сам нудио помоћ да се проблем ријеши на законит начин.
 
Грађанима Републике Српске желим да кажем: одлуке које сам данас донио ни на који начин не умањују статус тог ентитета. Закон који су усвојиле власти Републике Српске нарушио би правну сигурност и поузданост пословног и инвестиционог окружења. Осигуравање правне сигурности и јачање владавине права најбоља су заштита индивидуалних имовинских права и најбоља гаранција одрживих и профитабилних инвестиција у Републици Српској и цијелој Босни и Херцеговини.
 
Ове одлуке ступају на снагу одмах након објављивања на интернет страници OHR-а.”
Članak indeksiran 15. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me