Raskrinkavanje.ba

Net hr → ŠIRE SE TEORIJE ZAVJERE, RUSKI ANALITIČAR TVRDI: ‘Britanski obavještajci donijeli su koronavirus u Kinu, žele postići pet stvari’

15.02.2020
Tekst članka

Ruski strateški analitičar sklon teorijama zavjera, Igor Panarin, tvrdi da je koronavirus potekao iz laboratorija za kemijsko i biološko oružje kod britanskog grada Salisburyja

 

Otkako je u kineskom gradu Wuhanu buknula i počela se širiti epidemija dotad nepoznatog i potencijalno smrtonosnog koronavirusa, šire se i razne teorije zavjere o samom porijeklu virusa. Jednu od takvih teorija iznio je ruski strateški analitičar Igor Panarin, u svojim izlaganjima inače sklon teorijama urota. On tvrdi da su epidemiju koronavirusa u Kini organizirali Britanci, točnije britanska tajna služba MI6, kako bi destabilizirali vlast i moć kineskog predsjendika Xi Jinpinga.

Kako prenose Nezavisne novine, Panarin tvrdi da je koronavirus potekao iz čuvenog laboratorija za kemijsko i biološko oružje Porton Down kod britanskog grada Salisburyja. Prosudite sami jesu li uvjerljive Panarinove tvrdnje.

Pet ciljeva hibridnog rata protiv Kine

Po njemu, riječ je o operaciji hibridnog rata s ciljem da se pomoću koronavirusa u kombinaciji s posvemašnjom antikineskom propagandom i ekonomskim sankcijama postigne sljedećih pet ciljeva:

1. Djelimična dezintegracija Kine povratkom Hong Konga Velikoj Britaniji;

2. Promjena unutarnjeg i vanjskopolitičkog smjera Kine te smjena Xija na čije bi mjesto trebao doći aktualni kineski premijer Li Keqiang kojeg se smatra liderom liberalne prozapadne skupine u Kini;

3. Uspostava inozemne ideološke i financijsko-ekonomske kontrole nad Kinom;

4. Pogoršanje odnosa Kine i Rusije;

5. Likvidacija Šangajske organizacije za suradnju.

BROJ MRTVIH OD KORONAVIRUSA DRASTIČNO POVEĆAN: Kina jučerašnjim potezom iznenadila svijet, SAD razočaran i zabrinut

Pomažu liberalima da sruše Xija

Panarin tvrdi da je britanski udar na Kinu uslijedio jer je Xi oklijevao u gušenju nemira u Hong Kongu, što je ohrabrilo London. Nadalje, s obzirom na to da je intenzitet epidemije u Vuhanu stotine puta veći nego u drugim kineskim gradovima i oblastima, za Panarina je potvrda da je epidemija umjetno izazvana. Bioterorističku akciju su, kaže, pokrenuli britanski obavještajci u prosincu prošle godine nimalo slučajno izabravši Wuhan. Osim što je taj grad prometno čvorište, od davnina je pozat kao buntovnički. U njemu je 1911. godine izbila pobuna koja je dovela do rušenja vladajuće dinastije, a šezdesetih je ondje bilo središte “crvene garde”, glavne pokretačke snage Maove Kulturne revolucije.

Britanci su, tvrdi Panarin, izazivanjem epidemije uspijeli spriječiti Xija da se, nakon što je slično učinio i ruski predsjendik Vladimir Putin, riješi liberala u redovima Komunističke partije Kine.

KORONAVIRUS JE SADA I SLUŽBENO VEĆA PRIJETNJA OD TERORIZMA: ‘Ovo je cijelom svijetu neprijatelj broj jedan. Moramo se probuditi’

Virus u Wuhan donijela tročlana grupa MI6

Prema nekim tvrdnjama, akciju je izvela tročlana skupina britanskog MI6 – dvojica operativaca i jedan liječnik iz spomenutog Znanstveno-tehnološkog laboratorija obrane (Defence Science and Technology Laboratory) iz Salisburyja. Panarin tvrdi da je Xi Jinping uključio vojsku u borbu s epidemijom koronavirusa, ali da odlučnije akcije otežavaju birokratske greške u epicentru epidemije, Wuhanu, iza kojih vjerojatno stoje kineski partijski liberali s namjerom da potaknu nemire protiv državnog vrha.

Ovaj ruski analitičar također ističe da u SAD od listopada 2019. bjesni epidemija gripe u kojoj je zaraženo oko 15 milijuna ljudi, a od koje je već umrlo 8.000 ljudi, ali da se o tome ne piše u zapadnim medijiam jer je sva pozornost usmjerena na epidemiju koronavirusa u Kini.

“Željeli bismo da ‘kineski Staljin’ savlada ovaj pokušaj državnog udara i sudjeluje u Jalti 2020”, kazao je Panarin.

On, naime, predviđa održavanje nove mirovne konferencije po uzoru na onu održanu na Jalti 1945. potkraj Drugog svjetskog rata. Na ovoj bi, tvrdi Panarin, sudelovali Putin, Donald Trump i Xi Jinping, a kaže da bi bila održana – u Beogradu.

KORONAVIRUS MOBILIZIRAO ZNANSTVENIKE: Pokušavaju razviti cjepivo i lijekove; WHO poziva na zaboravljanje profita, spašavanje života i solidarnost

Članak indeksiran 29.04.2020. Zadnji put osvježen 29.04.2020.

Ocijenjeno u analizi