SJAJNA VEST! LEK PROTIV KORONE POČINJE DA SE PRAVI U SRBIJI, U UPOTREBI OD UTORKA: Evo o kakvom se leku radi

Izvor/medij: Kurir
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: Ni Hlorokin nije “lijek za koronavirus”

Lek hlorokin, koji je počela da pravi Galenika, naćiće se od utorka u upotrebi!

Farmaceutska kompanija Galenika proizvela je prvu seriju hlorokina, ključnog leka protiv virusa Kovid10, koji će od utorka biti u upotrebi. Galenika je proizvela za početak 372.000 tableta.

Hlorokin je stari lek koji se koristi za malariju, ali je i jedan od važnih lekova u terapiji virusa korona. Inače, supstanca za njegovu proizvodnju je pre dva dana stigla u Srbiju. Proizvodnjom u našoj zemlji obezbediće se dovoljne količine tog leka.

Hlorokin, sintentički derivat kinina, prepisuje se više decenija za malariju. Postoji derivat hidroksihlorokin, HC, koji se bolje podnosi, a koristi se za lečenje lupusa i reumatoidnog artritisa. Čekajući na vakcinu, naučnici ispituju brojne terapeutske mogućnosti, među koprojima i sa više postojećih lekova, kao što su antiviralni lekovi i hidroksihlorokin.

Hlorokin i hidroksihlorokin imaju prednost jer su već na raspolaganju, jeftini su i dobro poznati, navodi agencija Frans pres. Rezultati testova in vitro ovog leka u primeni lečenja novog korona virusa pokazali su efekte ali često naučni rezultati in vitro ne ponove se uživo kada su primenjeni na čoveku.

Pozitivne rezultate pokazali su određeni testovi tog leka urađeni u Francuskoj i u Kini. Međutim Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i više naučnika procenjuju da je nemoguće izvući takav zaključak samo na osnovu tih studija zbog načina na koji su sprovedene, navodeći da je broj pacijenata suviše ograničen.

Članak indeksiran 28. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me