SKANDAL: Ratni zločinac postavljen za direktora toplane u Sarajevu

Izvor/medij: Mondo
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zornića nije osudio haški tribunal

Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javog preduzeća Toplane u Sarajevu. Odluku je, navodno, donela aktuelna vlada Kantona Sarajevo.

Zornića je Nadzorni odbor KJKP 'Toplane - Sarajevo' d.o.o. na sednici početkom septembraimenovao na poziciju direktora sa mandatom od četiri godine, nakon što je prethodno tri meseca bio vršilac dužnosti direktora Toplana Sarajevo,

Zornić, kojeg je na poziciju direktora navodno predložio SDP BiH, je bio ratni komandant Armije RBiH, koga je haški tribunal osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.

Zornić negira navode

Direktor KJKP Toplane Sarajevo Enver Zornić oglasio se ovim povodom i rekao da takvi medijski navodi predstavljaju produženi pritisak i atak na njegov život i čast koji traju od 1993. godine. "U potpunosti negiram citirane navode i svoje učešće u navedenim događajima jer se radi o tada montiranim optužbama i procesima", rekao je Zornić, prenosi Klix.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da će, ako se ispostavi da je Zornić ratni zločinac, on biti smenjen.

"Smatram da je ovo izuzetno važno pitanje i sutra će biti delegirano po hitnom postupku na sednici Vlade. Ako se navodi pokažu tačnim, Zornić će biti smenjen. S obzirom na pravne implikacije, dozvolite 24 sata kako bismo dobili precizne informacije te usvojili jasan i nedvosmislen stav. Lično, nemam nikakvu toleranciju prema ratnim zločinima", rekao je premijer Forto.

TAGOVI

Članak indeksiran 04. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me