SKANDAL U SARAJEVU: Vlasti prekopavaju 13.000 SRPSKIH GROBOVA!

Izvor/medij: Republika.rs
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Besprizorno poigravanje osjećajima ljudi: U Sarajevu nisu “prekopani srpski grobovi” - niti bilo čiji drugi

Vlasti u Sarajevu počele su da prekopavaju čak 13.000 srpskih grobova u ovom gradu, a posmrtne ostake smeštaju u kosturnicu i potom spaljuju. Kao jedan od razloga za ovako skandalozan potez navodi se tvrdnja da "srpski nadgrobni spomenici narušavaju izgled groblja".

IZVOR: Informer

Takođe, povod za uništavanje srpskih grobova jeste činjenica da deset godina nije plaćana naknada za njihovo održavanje. Pritom, nigde se ne navodi da je reč o posmrtnim ostacima rodbine proteranih Srba, koji sve i da su hteli, nisu mogli da se vrate u Sarajevo i reše problem sa spomenicima svojih predaka.

Stručnjaci i analitičari tvrde da je ovo samo još jedan u nizu gestova mržnje prema Srbima i da vlasti u Bosni i Hercegovini spaljivanjem pokojnika žele da izbrišu svaki dokaz o postojanju našeg naroda na tim prostorima.

Uništena dokumentacija

Portparolka Javnog komunalnog preduzeća "Pokop", koje upravlja s devet grobalja na području Kantona Sarajevo, Najda Vranić Beširević, rekla je da će biti uništeno oko 13.000 gotovo isključivo pravoslavnih grobova o čijem se održavanjju niko ne brine, piše Informer.

Pročitajte još:

- Tokom ratnih godina deo naše dokumentacije je uništen, pogotovo kada je reč o gradskom groblju Bare. Većina tih grobnih mesta je zapuštena i u velikoj meri narušava i izgled i bezbednost groblja. Imamo zakonsku osnovu za prekopavanje grobnih mesta nakon deset godina neplaćanja naknade. Godišnja taksa za održavanje grobnih mesta iznosi 4,25 evra, što jasno govori da je ukupan dug milionski - navela je Vranić Beširević.

Groblja na kojima se ruše srpski grobovi su: Bare, Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti arhangeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil, Obad i Vlakovo.

Strašna mržnja

Analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomora kaže za Informer da je ovaj sramotni potez bosanskih vlasti samo još jedan dokaz da u Sarajevu još uvek vlada mržnja prema Srbima.

- Ovim potezom vlasti u BiH žele da izbrišu sve tragove postojanja Srba u Sarajevu. Kada neki narod proterate, ostaju njegovi spomenici i grobovi, a kada i to porušite i spalite, onda brišete sve dokaze o postojanju nekih ljudi na tim prostorima. Ovakva nedela će dovesti do toga da u budućnosti naši potomci neće znati koliko je veliki broj Srba živeo u Sarajevu i koliko ih je proterano iz tog grada.

Pored svega toga, iskopavanje srpskih grobova je još jedan dokaz da u tom gradu postoji duboko usađena mržnja prema Srbima i da se to dugo neće promeniti. Dok je god dinastija Izetbegović na vlasti, na svaku prijateljski pruženu ruku od strane Beograda Sarajevo će odgovarati ovako neprijateljskim gestovima - tvrdi Kozomora.

DODIK: Prisluškuju me!

Ovo vodi u nove sukobe

Presednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić tvrdi da Srbija pod hitno mora da reaguje na skandaloznu odluku vlasti u Sarajevu.

- Ovo je još jedan pokazatelj da Srbi u federaciji nisu dobrodošli i da tamo postoji velika mržnja prema našem narodu. Politika koju vodi ova vlast u Bosni i Hercegovini neminovno vodi u nove sukobe i u budućnosti od kojih ne možemo očekivati ništa bolje ili drugačije. Mislim da Republika Srpska i Srbija moraju da se politički založe da prestane skrnavljenje grobova naših ljudi. Ako treba, neka mi kao zemlja platimo dug za grobna mesta tih ljudi, ali ovo ne smemo da dozvolimo - kaže Kostić.

Članak indeksiran 07. 02. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me