SKANDALOZNO Osuđeni za ratni zločin nad srpskim i hrvatskim civilima direktor Toplane u Sarajevu

Izvor/medij: Srpska info
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zornića nije osudio haški tribunal

Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javnog preduzeća Toplane u Sarajevu.

Odluku o postavljanju Zornića donijela je aktuelna vlada kantona Sarajevo.

– Nadzorni odbor KJKP ‘Toplane – Sarajevo’ d.o.o. je na svojoj sjednici održanoj 05. septembra 2019. godine, a nakon prethodno provedene konkursne procedure imenovao Envera Zornića, dipl. ecc na poziciju Direktora KJKP ‘Toplane – Sarajevo’ d.o.o., na mandatni period od četiri godine. Enver Zornić je u prethodna 3 mjeseca obavljao funkciju vršioca dužnosti Direktora Toplana Sarajevo – navodi se na sajtu Toplana Sarajevo.

Zornić, kojeg je na poziciju direktora navodno predložio SDP BiH, je bio ratni komandant Armije RBiH, osuđen je na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Armije RBiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živjeli u gradu i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora, navodi portal Žurnal.info.

Zornić je osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora, a sud je procijenio da su on i još šestorica njegovih saboraca odgovorni za ciljana ubistva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

 

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela zapalili nakon što su ih likvidirali.

 

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.

Enver Kordić, je kadar SDP, a ovako su reagovali iz stranke.

– Nažalost, mi u SDP nismo imali tu vrstu saznanja i dokaza u vezi s gospodinom Zornićem. Da smo znali, on, naravno, ne bi bio ni prijedlog, a kamoli izabran na poziciju koju obnaša – izjavio je za Avaz predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo Damir Mašić.

Kako je kazao, rukovodstvo SDP očekuje od njega da podnese ostavku.

– Ukoliko to ne učini, pokrenućemo sve procedure da bude razriješen pozicije koju obavlja – poručio je Mašić.

Podsjetimo, Zornić je sa svojih šest poznanika i komšija, kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, pravosnažno je osuđen za ubistva i pljačku civila.

Članak indeksiran 04. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me