Škole u Švedskoj organizovale “Paradu ponosa” za učenike! To nije sve, obučavaju ih i za demonstracije o klimatskim promenama

Izvor/medij: Nulta tačka
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Švedske škole nisu organizovale “parade ponosa”

Švedski ombudsman za pravosuđe, kojeg je imenovao parlament, kritikovao je dve škole zbog prisiljavanja učenika da učestvuju u političkim demonstracijama, uključujući gej paradu ponosa i školski štrajk za klimatske promene, kako izveštavaju mediji.

Prema žalbi koju je podržao ombudsman, škola u Švedskoj organizovala je Paradu ponosa koja je bila obavezna za učenike, dok je škola Vastangard u gradu Umea organizovala protest za klimatske promene.

Ombudsman je primetio da su demonstracije izgledale kao deo redovnog školskog rada i sugerisao da je zamislivo da ” neki učenici nisu bili voljni da se istaknu iz mase uzdržavanjem od učešća, čak iako oni ili njihovi roditelji zapravo nisu želeli da oni budu tamo.

S’obzirom na ovu reakciju, verujem da se može smatrati da su studenti primorani da učestvuju u aktivnosti ”, napisao je ombudsman.

Dotične opštine nisu videle nikakav problem u vezi sa ovim programom.

Odbor za obrazovanje u opštini Vakjo branio je Paradu ponosa, koja je bila deo tematske nedelje o jednakoj vrednosti svih ljudi, i tvrdio je da je učešće deo školskog ” rada na osnovnim vrednostima ”.

Klimatski štrajk koji je organizovala škola Vastangard branio je Odbor za predškolsku ustanovu i osnovnu školu u opštini Umea, koji je tvrdio da se to ne može smatrati političkom demonstracijom i tvrdio da je učešće u stvari dobrovoljno. Naime,to se protivi svedočenjima roditelja te dece koji su rekli da je učenicima koji su to želeli da izbegnu rečeno da je to obavezno.

Škola Vastangard takođe je prijavljena Ministarstvu za rad, koji je međutim, odlučio da se stvar neće istražiti. Šefica Ministarstva u Umei Eva Lena Ohlund odbacila je kritike, tvrdeći da su se učenici samo okupili da izveštavaju o klimatskom radu škole.

Nasuprot tome, ombudsman je tvrdio da rektori u oba slučaja zaslužuju kritiku zbog onoga što se dogodilo iako nisu delili nikakve disciplinske mere ili izjave.

    Članak indeksiran 22. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
    Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me