Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima lekovito dejstvo na štitnu žlezdu, a budući da poboljšava i krvnu sliku, utiče i na zdravlje čitavog organizma.
PREPORUČUJEMO
Slim i light cigarete izazivaju GORU vrstu RAKA PLUĆA od običnih!
TETOVAŽE SU LEK: Ako imate više od jedne, bićete zdravi ko dren!
IMATE PROBLEMA SA ŠTITNOM ŽLEZDOM? Evo šta smete, a šta ne smete da jedete
Kafa od žira se lako pravi. Treba da napravite zalihu mlevenog žira i kuvate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlezde, a za one koji su malokrvni, može i dvaput dnevno.
Zreli žir se oguli i samelje u mašini za mlevenje mesa ili nekom jakom blenderu, u tom slučaju ga prvo izdrobite. Pre pripreme prvo propržite kašičicu mlevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skufati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuvajte 10 minuta. Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procedite. Možete piti tako, a možete i dodati malo šećera i mleka.
Foto-ilustracija: pixabay.com
Inače kafa od žira poboljšava krvnu sliku, leči anemiju, koja je posledica gubitka ili nedovoljnog unosa gvožđa u organizam, otklanja rahitičnost kod dece i adolescenata. Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena s menstrualnim problemima, reguliše probleme s probavom, pomaže kod spoljnih i unutrašnjih hemoroida, u normalizaciji krvnog pritiska, u snižavanju povećanog holesterola i triglicerida.
Istraživanja su pokazala da žir sadrži mnoge aktivne materije koje nisu dovoljno iskorišćene u farmaceutskoj industriji, a najvažnije je njegovo bogatstvo mineralima poput gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma.
(Telegraf.rs)