Raskrinkavanje.ba

Haber → Sladić komentirao nebo iznad BiH: Ne sviđa mi se boja, ovako je bilo pred rat 1991.

05.11.2023
Tekst članka

Posmatrana s područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žuto-zelene, napisao je Sladić

Crveno nebo večeras prekrilo je Bosnu i Hercegovinu. Ovaj prizor zabilježio je i meteorolog Nedim Sladić koji je napisao kako mu se ne sviđa boja neba – crvena kao krv.

– Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore – napisao je Sladić.

Posmatrana, dodaje, sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

– Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – naveo je Sladić.

Na njegovu objavu reagirali su mnogi, a posebno je pažnju privukao komentar jednog pratioca koji je naveo kako se ni njemu ne sviđa boja neba nikako.

– Kažu stariji ljudi pred rat, 1991. zalasci sunca su bili često jarko crveni… Ali da zaista ne crnjačimo jer je crnjaka fakat previše, zapravo crvena boja i jeste tipičnija južnije, a zelena sjeverno – naveo je ovaj pratilac.

Članak indeksiran 08.11.2023. Zadnji put osvježen 08.11.2023.

Ocijenjeno u analizi