Slovenija povlači "Plazma" keks

Izvor/medij: Avaz
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: “Plazma” keks: Jedna serija, dvije dezinformacije

U Sloveniji je povučen iz prodaje "Plazma" keks proizvođača "Bambi" iz Srbije, saopćilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.

Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine, javlja "slobodnaevropa.org". 

 

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. 

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je za RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenskih nadležnih organa. Nezvanično je rečeno da je riječ o primjeni novih propisa EU, da je u toku prijelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primijenila strožija pravila prema kojima je u "Plazma" keksu veći stepen akrilamida od dozvoljenog. 

Pomoćnica direktorice Uprave za sigurnost hrane Crne Gore Biljana Blačević je kazala da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost. 

 

- Što se tiče kontrole "Plazma" keksa i ostalih proizvoda od proizvođača "Bambi" te su pošiljke pod stalnim nadzorom inspekcije. A posljednja provjera "Plazma" keksa je izvršena 29. 5. 2018. godine i tom prilikom su laboratorijski provjereni svi zahtjevi sigurnosti, uključujući: mikrobiološke kriterije, kontaminente i sve druge supstance. Utvrđeno je da je proizvod potpuno siguran - rekla je Blačević za RSE. 

Članak indeksiran 20. 06. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me