Slovenija povukla iz prodaje 'plazma' keks

Izvor/medij: Agrobiz
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: “Plazma” keks: Jedna serija, dvije dezinformacije

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, objavilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije prije dva dan

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, objavilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije prije dva dana. Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine, prenosi portal www.slobodnaevropa.org.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenskih nadležnih organa. Neslužbeno im je rečeno kako je riječ o primjeni novih propisa EU, te da je u tijeku prijelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primjenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stupanj akrilamida od dozvoljenog.

Na internet stranici beogradskog Centra za ispitivanje namirnica piše da se sadržaj akrilamida u hrani prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje karcinoma (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. U Srbiji nije utvrđen dozvoljena razina ove supstance.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da prema informacijama kojima u ovom trenutku raspolažu, predmetna pošiljka nije distribuirana na područje Republike Hrvatske.

˝Naravno, pratimo stanje i ako zemlje članice koje su prema prvim informacijama uključene u RASFF obavijest tijekom svojih istražnih radnji utvrde da je proizvod distribuiran u RH o tome ćemo obavijestiti nadležnu inspekciju i prema potrebi javnost putem priopćenja˝, poručuju. 

Članak indeksiran 20. 06. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me