Slovenka će roditi mutanta – oplodila se ćelijom psa za što je dobila nagradu

Izvor/medij: Korisno je znati
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: "Rađanje mutanta" i dalje je moguće samo u SF-u

Korisnici društvenih mreža su šokirani i tvrde kako Smrekarova ima psihički poremećaj i da joj je potrebna pomoć, a ne nagrada.

Slovenačka umjetnica Maja Smrekar (39)je izvela  jedan od najbolesnijih eksperimenata u istoriji – “oplodila” je svoju jajnu ćeliju sa psećom ćelijom sala da  bi stvorila hibrida čovjeka i psa! Hibrid nije nastao, međutim, umjetnica je za svoj bizarni poduhvat dobila međunarodnu nagradu!

Smrekarova je na umjetničkom projektu nazvanom “K-9 tipologija” radila tri mjeseca. Za to je vrijeme bila u izolaciji sa svoja dva psa – ženkom Adom i mužjakom Bajronom. Svoje tijelo je veštački natjerala da proizvodi mlijeko tako što je konstantno koristila pumpicu za izmuzavanje grudi, koju  koriste porodilje. Onda je svoju kerušu Adu  2 nedelje dojila mlijekom koje je uspjela da proizvede.

Da bude još bizarnije, ona je uz pomoć genetičara svoju jajnu ćeliju “oplodila” sa ćelijom sala svog psa Bajrona. To je urađeno metodom sličnim vještačkoj oplodnji, razlika je u tome što nije korištena polna ćelija psa, odnosno spermatozoid. Cilj  treba da bude stvaranje nove ćelije iz koje bi, ali samo teoretski, mogao da se razvije hibrid čovjeka i psa.Slovenka tvrdi  da joj je cilj bio da istraži mogućnosti evolucije kroz odnose čovjeka i psa.

Članak indeksiran 19. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me