Slovenka se oplodila ćelijom psa I RODIĆE MUTANTA! Za to JE DOBILA NAGRADU! (FOTO)

Izvor/medij: Espreso.rs
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: "Rađanje mutanta" i dalje je moguće samo u SF-u

Slovenačka umetnica Maja Smrekar (39) "oplodila" svoju jajnu ćeliju psećom ćelijom sala kako bi stvorila hibrida čoveka i psa. Za to je dobila prestižnu nagradu u oblasti elektronike i interaktivne umetnosti.

Slovenačka umetnica Maja Smrekar (39) izvela je jedan od najbolesnijih eksperimenata u istoriji - "oplodila" je svoju jajnu ćeliju psećom ćelijom sala kako bi stvorila hibrida čoveka i psa! Hibrid nije nastao, međutim, umetnica je za svoj bizarni poduhvat dobila međunarodnu nagradu!

 

Smrekarova je na umetničkom projektu nazvanom "K-9 tipologija" radila tri meseca. Za to vreme je bila u izolaciji sa svoja dva psa - ženkom Adom i mužjakom Bajronom. Svoje telo je veštački naterala da proizvodi mleko tako što je konstantno koristila pumpicu za izmuzavanje grudi, koju obično koriste porodilje. Zatim je svoju kerušu Adu dve nedelje dojila mlekom koje je uspela da proizvede.

 

 

Još bizarnije, ona je uz pomoć genetičara svoju jajnu ćeliju "oplodila" ćelijom sala svog psa Bajrona. To je urađeno metodom sličnim veštačkoj oplodnji, razlika je jedino u tome što nije korišćena polna ćelija psa, odnosno spermatozoid. Cilj je trebalo da bude stvaranje nove ćelije iz koje bi, samo teoretski, mogao da se razvije hibrid čoveka i psa.

 

Slovenka kaže da joj je cilj bio da istraži mogućnosti evolucije kroz odnose čoveka i psa.

 

 

- Slično planiram da pokušam i sa vukovima u nekom narednom eksperimentu. Pored toga, želela sam da istražim i na koji način se u društvu koristi žensko telo kroz dojenje - rekla je Smrekarova, koja je snimala ceo svoj projekat.

 

Uprkos tome što je eksperiment krajnje bolestan, stekao je ogromnu popularnost među stručnjacima. Zato je dobio prvu nagradu za hibridnu umetnost Pri ars elektronike. U pitanju je jedna od najpoznatijih nagrada u oblasti elektronike i interaktivne umetnosti.

 

Žiri takmičenja održanog u Lincu objasnio je da je Slovenka dobila glavnu nagradu zbog neverovatne posvećenosti projektu.

 

 

- Ono što ovaj umetnički projekat čini specijalnim jeste to što se umetnica u potpunosti njemu posvetila. Njeno telo prošlo je kroz mučenje usled hormonskog šoka zbog lažne trudnoće. Umetnica je, takođe, posebno opremila laboratoriju za komplikovani biotehnološki protokol kako bi napravila poetsko remek-delo budeći izazove posthumanističkih dilema. "K-9 tipologija" je pravi hibridni umetnički projekat sa dubokom bio-političkom porukom, koja će svakako izazvati diskusiju i među umetnicima i među naučnicima - naveo je stručni žiri.

 

 

Prelazi granicu morala i etike

 

Projekat Maje Smrekar izazvao je brojne kritike širom sveta. Korisnici društvenih mreža navode da je Smrekarova psihički bolesna i da joj je potrebna pomoć, a ne nagrada. Takođe, reagovali su i austrijski poslanici jer je baš u toj zemlji Slovenka dobila nagradu.


- Ovaj projekat prelazi granicu morala i etike. Zašto su ovakvi projekti u nauci zabranjeni, a u umetnosti dozvoljeni? Ko je finansirao taj stravičan poduhvat i prema kojim kriterijumima je izabran žiri?. Zbog svega mora da reaguje i Komisija za bioetiku - kazao je poslanik Slobodarske partije Austrije Verner Nojbauer.

 

 

(Espreso.rs / Izvor: rt.com)

Članak indeksiran 19. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me