Raskrinkavanje.ba

Princip → Šmit se sastao sa Komšićem i Džaferovićem

03.08.2021
Tekst članka

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sastao se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i bošnjačkim članom Šefikom Džaferovićem nakon kojeg je poručio da će iskoristiti svu snagu da ovu zemlju povuče ka EU, a prije toga da stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik nije, kako je i ranije najavio, prisustvovao sastanku, uz obrazloženje da Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.

Šmit je izrazio žaljenje što danas nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva, ali je dodao da će nastaviti da radi sa svima i da je uvjeren da će doći do konstruktivnog dijaloga.

Iako smatra da političari u BiH ne smiju čekati pomoć izvana, Šmit je rekao da će se on ipak založiti za BiH i pomoći joj u njenom napretku, a računa na na tijesnu saradnju sa EU, posebno sa SAD.

Džaferović je rekao da BiH mora da nastavi sa svojim reformskim putem, da institucije BiH “moraju biti funkcionalne i da niko nema pravo da ih opstruiše”, a od Šmita očekuje da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.

Izvor: SRNA

 

Članak indeksiran 25.01.2022. Zadnji put osvježen 25.01.2022.

Ocijenjeno u analizi