Raskrinkavanje.ba

Pobednik → Šmitov izveštaj napisali su muslimani u Sarajevu i obaveštajna služba, on ga samo potpisao“

11.04.2021
Tekst članka

Deo međunarodne zajednice očigledno priprema teren da u slučaju novih sukoba u Bosni i Hecegovini, koje očigledno i sama potpaljuje, već unapred kao glavne krivce etiketira – Republiku Srpsku i Srbe.

Jer, Kristijan Šmit, nelegalno izabrani visoki predstavnik u BiH, otvoreno se u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN svrstao na stranu Bošnjaka, a Srbe na čelu sa Miloradom Dodikom označio kao separatiste i najveću pretnju miru i bezbednosti.

U dokumentu koji je poslao na Ist River, Šmit je otišao i korak dalje: praktično je pozvao međunarodnu zajednicu da se pripremi na rat, odnosno da pojača međunarodno vojno prisustvo u BiH ukoliko „separatisti iz Srpske ponovo naprave entitetsku vojsku“.

Šmit je naveo da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu, a da Srpska, na čijem čelu je Dodikov SNSD izaziva nestabilnosti, ne samo u zemlji, već i u regionu. Optužio je Dodika da ruši Dejtonski sporazum i da sprema „otcepljenje RS bez proglašenja secesije“.

Dodik je ekspresno uzvratio, nazvavši Šmita „okupatorom“:

– NJegov izveštaj napisali su muslimani u Sarajevu i obaveštajna služba, a on ga je samo potpisao.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, Šmitovo „zveckanje oružjem“ vidi kao pripremu terena i pozicioniranje strana pred otvaranje pregovora o RS i KiM na proleće naredne godine:

– Retorika u BiH se uveliko zaoštrava, najpre od strane Bošnjaka i aktuelizacije pitanja genocida u Srebrenici, koje, po njihovom mišljenju, treba da dokaže da je RS nastala na zločinu i da samim tim ne treba ni da postoji. Sada imamo Šmita, koji očigledno stoji na stanovištu bošnjačke elite, SAD i većine zemalja EU da BiH treba da ide putem unitarizacije. A pominjanje sukoba i rata ima za cilj da oslabi pozicije Srpske, jer se ljudima tako šalje poruka da je i ta opcija otvorena ukoliko Banjaluka ne bude činila neke ustupke. S druge strane, Dodik najavom usvajanja zakona o vraćanju nadležnosti pokušava da ojača pozicije Srpske.

I Dušanka Majkić (SNSD), član Komisije za odbranu i bezbednost u Parlamentu BiH, kaže, za „Novosti“, da je izveštaj koji su pisali Bošnjaci koji sede u kancelariji OHR, u stvari spisak želja bošnjačkog političkog korpusa koji je potpisao Šmit:

– Očigledno je da će Bošnjaci maksimalno iskoristiti Šmita da potenciraju priču o NATO i BiH, a vidimo već sada da on nastavlja politiku Valentina Incka. Koliko god bi Bošnjaci želeli da BiH bude deo NATO, moraju znati da za to nema saglasnosti. Srpska će čvrsto braniti ovaj stav i pratimo kako se prema NATO odnosi Srbija.

Članak indeksiran 25.01.2022. Zadnji put osvježen 25.01.2022.

Ocijenjeno u analizi