ŠOK OTKRIĆE KINESKIH NAUČINIKA SA PRESTIŽNOG INSTITUTA: Korona virus možda nastao u Srbiji! Evo kako su došli do tog zaključka

Izvor/medij: Kurir
Raskrinkano u: Kineska studija o porijeklu koronavirusa je upitna i ne tvrdi da je virus nastao u Srbiji

Smrtonosni korona virus, koji se već godinu dana nezadrživo širi celom planetom, možda je nastao u Srbiji, tvrde kineski naučnici s prestižnog Instituta za biološke nauke u Šangaju.

Kineski naučnici objavili su rezultate obimnog istraživanja koje je pokazalo da je korona postojala u najmanje devet svetskih država pre nego što je u Kini registrovan prvi slučaj zaraze, prenosi "Slobodna bosna".

Šangajski stručnjaci navode da je to dokaz da epidemija nije počela na pijaci u Vuhanu, kako se do sada mislilo, već u nekoj od tih zemalja, među kojima se nalazi i Srbija. Ostale potencijalno "sumnjive" zemlje su Indija, Bangladeš, SAD, Grčka, Australija, Italija, Češka i Rusija.

Kineski naučnici su proučavali mutacije korone na uzorcima iz 17 različitih država, a u nabrojanih devet zemalja pronađeni su pacijenti koji su bili zaraženi originalnim sojem virusa. Istraživači objašnjavaju da virus, dok se širi populacijom, gotovo neprekidno mutira, što znači da će kod pacijenata koji su se ranije zarazili, imati manje mutacija nego kod onih koji su oboleli kasnije.

Upoređujući uzorke, istraživači sa šangajskog instituta navodno su dokazali da je soj koronavirusa koji je u decembru prošle godine registrovan u Kini, već prošao kroz brojne mutacije, te da nije originalan soj. S druge strane, u Srbiji i preostalih osam država pronađeni su sojevi s daleko manje mutacija, što navodi na zaključak da je korona nastala u nekoj od tih zemalja, da bi se potom proširila na Kinu, gde je konačno otkrivena i registrovana.

"U istraživanju smo koristili naučnu metodu koja se zove filogenetska analiza i ona nam omogućava da odredimo poreklo nekog virusa proučavajući njegove mutacije. Soj koji ima najmanje mutacija je onaj koji je originalan. Prvi registrovani slučajevi u Kini imali su mnogo više mutacija nego uzorci koje smo pronašli u devet država. To je dokaz da epidemija nije počela u Kini, već, najverovatnije, u nekoj od tih zemalja", navodi se u kineskoj studiji.

Najmanji broj mutacija pronađen je u uzorcima iz Indije i Bangladeša, dok ih je nešto više bilo u uzorcima iz SAD, Grčke, Australije, Italije, Češke, Rusije i Srbije. Zato kineski naučnici veruju da je epicentar epidemije najverovatnije bio na Indijskom potkontinentu, kao i da je virus s neke životinje prešao na čoveka u julu ili avgustu 2019. godine, nekoliko meseci pre nego što je otkriven u Kini.

"Verujemo da su Indija ili Bangladeš države iz kojih je virus počeo da se širi planetom. Te zemlje su komšije, u obe je nađen virus sa jako malim brojem mutacija i obe su blizu Kine. Od maja do juna prošle godine, Indiju je pogodila žestoka suša, koja je naterala divlje životinje da se međusobno ubijaju zbog vode. Moguće je da je leš zaražene životinje kontaminirao vodu koju su potom pili ljudi te da je virus tako prešao na čoveka. Verujemo da se to desilo u julu ili avgustu 2019. godine", tvrde kineski naučnici i dodaju da je loš zdravstveni sistem u Indiji omogućio virusu da se mesecima širi neotkriven.

Oni, takođe, veruju da se virus proširio na ostale zemlje s liste pre nego što je došao u Kinu i da nije isključeno da je korona u Vuhan stigla iz Evrope.

Profesor Dejvid Robinson s Univerziteta u Glazgovu rekao je za britanske medije da istraživanje naučnika iz Šangaja ima "brojne manjkavosti" i da metoda kojom su se služili, nije 100 odsto pouzdana.

"Mislim da je to istraživanje pristrasno i prepuno manjkavosti. Kina očigledno pokušava da prebaci odgovornost za epidemiju na druge zemlje. Ne verujem u te rezultate", rekao je profesor Robinson.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da će Kina uskoro odobriti međunarodnom naučnom timu da dođe u tu zemlju i istraži poreklo koronavirusa.

"Kineske vlasti su nam dale čvrsto obećanje da će naučnom timu SZO vrlo brzo biti omogućeno da poseti tu zemlju i provede veliko istraživanje o poreklu koronavirusa. Očekujemo da ćemo uskoro imati tim na terenu", rekao je dr. Majk Rijan, šef Odseka za vanredne situacije u SZO.

(Kurir.rs/Slobodna bosna)

Članak indeksiran 07. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me