ŠOK REČI BAJDENA – SPOMENUO 3. SVETSKI RAT I SLANJE AMERIČKIH VOJNIKA! „Nalazimo se na prelomnoj tački istorije“

Izvor/medij: Beograd.in
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Šta je Biden zapravo rekao o trećem svjetskom ratu?

Džo Bajden je opisao sukob u Ukrajini kao istorijsku „prelomnu tačku koja dolazi na svakih šest ili osam generacija“.

Američki predsednik Džo Bajden posetio je juče kompaniju Lokid Martin koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 Džavelin, oružje koje je pomoglo Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, prenosi Rojters.

Tom prilikom Džo Bajden je opisao sukob u Ukrajini kao istorijsku „prelomnu tačku koja dolazi na svakih šest ili osam generacija“ i opisao ulogu SAD u sukobu kao vođenje prve „prave civilzacijske“ borbe protiv Rusije i Kine. Bajden je takođe obećao da će Kijevu poslati pomoć u vrednosti od više milijardi dolara, prenosi RT.

„Nalazimo se na prelomnoj tački istorije. Dolazi otprilike na svakih šest ili osam generacija“, rekao je Bajden tokom posete fabrici Lokid Martin u Alabami, dodajući da se stvari menjaju tako brzo da Amerika mora da drži kontrolu.

„Postoji stalna bitka između autokratije i demokratije“, rekao je on, govoreći o Kini i Rusiji kao o neprijateljima navodnih zapadnih „demokratija“. Sukob u Ukrajini, dodao je on, je „prva prava bitka“ u ovom sukobu civilizacija.

Ministar odbrane Lojd Ostin je nedavno izjavio da „želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mere da ne može da uradi stvari koje je uradila u invaziji na Ukrajinu“, a sam Bajden je u nekoliko navrata pozvao na promenu režima u Moskvi, prenosi RT.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO alijansu da „u suštini ide u rat sa Rusijom preko svog ‘predstavnika’ i naoružava tog ‘predstavinka'“. Bajden je takođe u utorak rekao radnicima u Lokid Martinu da američke pošiljke oružja „omogućavaju ukrajinskom narodu da se brani, a da mi ne moramo da rizikujemo da uđemo u treći svetski rat slanjem američkih vojnika“.

Bajden je zatražio dodatnih 33 milijarde dolara za vojnu pomoć Ukrajini. Bajden je takođe rekao radnicima u fabrici da ukrajinski roditelji svoju novorođenu decu nazivaju „Džavelin ili Dževelina“ u čast raketa američke proizvodnje. Ovu tvrdnju prvobitno je prošlog meseca izneo ukrajinski novinar i neonacistički pripadnik puka Azov Ilja Ponomarenko, preneo je RT.

Sjedinjene Države su poslale u Ukrajinu oružje u vrednosti od 3,4 milijarde dolara od početka ruske invazije 24. februara, uključujući haubice, protivavionske sisteme Stinger, ručne protivtenkovske sisteme, municiju i pancire.

Članak indeksiran 24. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me