ŠOK U BANJA LUCI! Borac drakonski kažnjen i na tri sezone izbačen iz Europe

Izvor/medij: Dnevno.ba
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zvanični protiv anonimnih izvora: Da li je UEFA izbacila FK Borac Banja Luka iz takmičenja?

Krovna europska nogometna federacija (UEFA) izbacila je nogometni klub Borac Banja Luka iz europskih natjecanja zbog kašnjenja u plaćanju duga više od 90 dana.

UEFA-ino tijelo za financijski nadzor klubova dovršilo je svoju prvu procjenu zahtjeva solventnosti prema novim UEFA-inim propisima o licenciranju klubova i financijskoj održivosti.

FK Borac je među 11 klubova koje je UEFA oštro kaznila, a među njima su i neki klubovi poput Bosne i Hercegovine. Prvoligaši su izbačeni iz Europe, dok su neki klubovi dobili uvjetne kazne te će u narednom razdoblju biti pod posebnim nadzorom, a samo u slučaju ponavljanja grešaka kazna će biti pravomoćna.

Uz Borac, kažnjeni su: Aris Thessaloniki FC (Grčka), FC Astana (Kazahstan), CFR 1907 Cluj (Rumunija), Floriana FC (Malta), Konyaspor (Turska), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Slovenija), NK Osijek (Hrvatska), HNK Rijeka (Hrvatska) i Valmiera FC (Litva).

Zbog nepodmirenih financijskih obveza dulje od 90 dana, klubovi su dobili zabranu sudjelovanja u UEFA-inim europskim natjecanjima za koja bi se inače kvalificirali za sljedeće tri sezone, odnosno sezone 2024/25, 2025/26 i 2026/27.

Kako je ozvaničila UEFA, kazna vrijedi za sljedeće tri sezone u kojima bi se Borac plasirao u Europu. Kako je ova sezona već u tijeku, Banjalučani imaju i teoretske šanse zaigrati ovog ljeta u europskim natjecanjima.

Uz to, FK Borac će morati platiti kaznu od 10.000 eura. No, kazna nije ista za sve klubove. Tako su neki od klubova suspendirani na probni rok, odnosno neće biti ispoštovani ako klubovi ispune uvjete.

Za CFR Cluj i NK Osijek isključenje je suspendirano na dvije godine i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne izvrše svoje financijske obveze u sljedeće dvije sezone.

Za Aris, Astanu, Olimpiju i Rijeku isključenje je suspendirano na probni rok od jedne sezone i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune svoje obveze u narednoj sezoni.

Za ostale klubove na listi, među kojima je i FK Borac, kazna vrijedi i nemaju drugu priliku.

Članak indeksiran 10. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me