Raskrinkavanje.ba

Informer → ŠOK U BRITANIJI! BORIS DŽONSON ĆE MORATI NA RESPIRATOR?! Menjaće ga čovek čija karijera ima veze sa Srbijom

07.04.2020
Tekst članka

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (55) proveo je noć na intenzivnoj nezi nakon što su se simptomi koronavirusa pogoršali i imao je poteškoća u disanju, prenosi Skaj njuz.

Premijer je u nedelju uveče primljen u bolnicu Sveti Tomas, ali mu se juče pogoršalo zdravlje.

Morali su da mu daju kiseonik, imao je poteškoća sa disanjem. U 19 sati je doneta odluka da se premijer premesti na odeljenje intenzivne nege - rekla je politička urednica Skaj njuza Bet Rigbi.

Dauning strit je rekao da Džonson pati od "upornih" simptoma Covid-19, uključujući kašalj i visoku temperaturu.

Čak i ako se ubrzo oporavi, verovatno neće moći da se vrati na posao neko vreme.

U njegovom odsustvu, ministar spoljnih poslova i šef britanske diplomatije Dominik Rab predsedava koronavirus "ratnim kabinetom" koji se svakodnevno sastaje u 9.15. Ovonedeljni redovni sastanak kabineta u utorak je otkazan.

Portparol Dauning strita 10 je sinoć nešto posle 20 sati izdao dramatično saopštenje.

Tokom današnjeg popodneva stanje premijera se pogoršalo i, po savetu njegovog lekarskog tima, premešten je na odeljenje intenzivne nege u bolnici. Premijer je pitao ministra spoljnih poslova Dominika Raba da ga menja kada to bude nužno. Premijer ima odličnu negu i zahvaljuje svim medicinskim radnicima na nihovom teškom radu i predanošću - saopštio je portparol.

Skaj njuz podrazumeva da je u trenutku objave premijer bio svestan i da je premešten na intenzivnu negu kao predostrožnost ukoliko mu treba respirator da bi se oporavio.

Pored briga za vladu, njegovo premeštanje na intenzivnu negu biće veoma stresno za njegovu trudnu verenicu Keri Sajmonds, koja se nalazi u samoizolaciji.

Premijer je veoma bolestan i veoma je izvesno da će mu trebati respirator - rekao je medicinski stručnjak Derek Hil.

Hil, profesor na Univerzitetu u Londonu, rekao je da Džonsonu može da se da disajna pomoć, poznata kao kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima.

Ovo premošćuje jaz između maske za kiseonik i potpune ventilacije, šaljući mešavinu vazduha i kiseonika u usta stalnom brzinom.

Međutim, profesor Hil je upozorio da su mnogi pacijenti sa Covid-19 na kraju "napredovali na invazivnu ventilaciju", a to je za ljude čija je bolest toliko ozbiljna da se bore ili ne mogu da dišu za sebe.

Mehanički ventilator može da obavlja disanje za pacijenta ili mu pomaže da samostalno diše i oni su obično pod jakim sedativima.

Čini se da je jedna od karakteristika Covid-19 u svim zemljama ta što mnogo više muškaraca postaje ozbiljno bolesno od žena - posebno u starosnoj grupi starijoj od 40 godina. Takođe, znamo da ljudi mlađi od 60 godina imaju veće izglede da se oporave od kritičnih bolesti sa Covid-19 u odnosu na starije ljude - objasnio je Hil.

Međutim, kako je istakao, nema sumnje da sve ovo znači da je Džonson "veoma bolestan".

Ko je čovek koji će menjati Džonsona

Šef britanske diplomatije Dominik Rab (46) , pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, je uvereni euroskeptik, nosilac crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski bokser. On je i nasledio Džonsona na dužnosti ministra spoljnih poslova.

- Dominik Rab je "čvrst i oštrouman. Nije osoba koju možete zastrašiti" - rekao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, dodajući da je Rab lojalan i disciplinovan.

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u poslednjih deset godina.

Rab je sin jevrejskog izbeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj veri.

Studirao je pravo na prestižnim univerzitetima Oksfordu i Kembridžu.

Kao mladi pravnik specijalizovan za međunarodno pravo zaposlio se u advokatskog firmi Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu spoljnih poslova, gde se bavio pitanjima terorizma na moru, prenosi Hina.

U njegovoj biografiji se navodi i da je 2003. godine "imenovan je u diplomatski tim britanskih advokata koji su u Hagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića".

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Dejvida Dejvisa, tada konzervativnog ministra unutrašnjih poslova u senci. U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina posle prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Džejmsa Kamerona postaje zamenik ministra pravosuđa.

Godinu kasnije, uoči referenduma o Bregzitu, već je postao aktivista u kampanji za izlazak iz EU-a.

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Tereza Mej imenovala ga je ministrom za Bregzit nakon ostavke Dejvida Dejvisa 2018, ali Rab nije oklevao napustiti dužnost već tri meseca posle nezadovoljan sporazumom o Bregzitu koji je Mej sklopila s Briselom.

Nakon ostavke Tereze Mej trkao se za predsednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mestu. Tada je podržao kasnijeg pobednika Džonsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra spoljnih poslova.

Članak indeksiran 16.04.2020. Zadnji put osvježen 16.04.2020.

Ocijenjeno u analizi