Raskrinkavanje.ba

Intermagazin → Šok u SAD ZBOG MAKRONOVOG ZAOKRETA – Odbio da podrži novi plan protiv Rusije

07.07.2022
Tekst članka

Jedan od ključnih saveznika SAD u Evropi napravio je zaokret odbijanjem da podrži antirusku inicijativu. Ovo se navodi u materijalu kineskog izdanja Sohu.

U okviru samita G7 održanog krajem juna, američki predstavnici predložili su svojim partnerima novi plan ekonomskog udara na Rusiju.

To podrazumeva ograničavanje profita Moskve od prodaje ugljovodonika veštačkim snižavanjem cene ruske nafte. Prema planu Vašingtona, takav korak ne samo da bi pogoršao situaciju Rusije, već bi pružio SAD mogućnost da dobiju jeftine energetske resurse.

Činilo se da će inicijativa dobiti podršku svih članica G7, ali se desilo nešto nepredviđeno. Jedan od ključnih saveznika SAD u Evropi, neočekivano za sve, odbio je da izađe u susret Vašingtonu na pola puta, primećuju novinari Sohu.

Francuski predsednik Emanuel Makron jasno je stavio do znanja predsedniku SAD Bajdenu da su sirovine koje Rusija isporučuje za izvoz od velikog značaja za celu Evropu.

Iz tog razloga, Pariz ne može da odobri ovaj predlog, ali je spreman da razmotri opciju snižavanja cene nafte svih svetskih proizvođača.

„Predstavnici Sjedinjenih Država doživeli su šok, nakon Makronovih reči, činilo se da će posle ovoga početi da lupaju pesnicama po stolu i da u besu optužuju Francusku za izdaju“, iznosi nepoznate detalje kineski Sohu.

Razumljivo je razočarenje Vašingtona. Kao jedan od vodećih proizvođača nafte, rizikuje da izgubi mnogo više od Ruske Federacije ako se nametnu ograničenja cena svim izvoznicima.

S tim u vezi, nije iznenađujuće što su neki američki mediji počeli nemilosrdno da kritikuju Makrona i njegovu vladu, potvrđujući time očiglednu činjenicu da u antiruskom taboru nema jedinstva.

(Webtribune.rs)

Članak indeksiran 12.07.2022. Zadnji put osvježen 12.07.2022.

Ocijenjeno u analizi