ŠOKANTNO! Naučnici pronašli korona virus u semenoj tečnosti: Da li će Kovid-19 promeniti naše s*ksualne navike?

Izvor/medij: Srbija danas
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta

Zasad nije jasno da li korona može i da se širi putem sperme, jer samo njegovo prisustvo u semenoj tečnosti ne znači prenošenje zaraze polnim putem.

Istraživači u bolnici u Šangaju ustanovili da Kovid-19 može biti prisutan u semenoj tečnosti pacijenata u akutnoj fazi, ali i onih koji su pred izlečenjem.

Korona virus može da opstane u spermi obolelih, i to i za vreme oporavka od ove infekcije, pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici.

Istraživački tim angažovan u jednoj bolnici u Šangaju testirao je 38 muškaraca koji su tu lečeni u januaru i februaru, tokom vrhunca pandemije Kovida-19 u Kini. Kako navodi CNN, kod 16 odsto njih postojali su tragovi prisustva ovog virusa u spermi.

Istraživači ističu da je oko 25 odsto tih ljudi bilo u akutnoj fazi infekcije, a gotovo devet odsto se u tom trenutku već oporavljalo od bolesti.

- Ustanovili smo da virus SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata obolelih od Kovida-19, kao i da može biti otkriven i u spermi pacijenata koji se oporavljaju. Ako se budućim studijama može dokazati da se virus može preneti seksualno, to će možda biti ključni deo u prevenciji transmisije. Apstinencija ili upotreba kondoma možda će se razmatrati kao preventivne mere za takve pacijente - stoji u izveštaju naučnika.

https://t.co/9ctbDGl5Nz Scientists detect coronavirus in sperm, raising questions on sexual transmission - New report #sciencenews pic.twitter.com/DxpISaSZSC

— Science news (@UpdateonScience) May 8, 2020

Čak i ako korona virus nije sposoban da se razmnožava u muškom reproduktivnom sistemu, on u njemu može da opstane, a to važi i za viruse poput ebole i zike, koji mogu da ostanu aktivni i mesecima nakon oporavka obolelih. Međutim, zasad nije jasno da li, za razliku od ta dva virusa, korona može i da se širi putem sperme, jer samo njegovo prisustvo u semenoj tečnosti ne znači prenošenje zaraze polnim putem.

Poznati srpski urolog prof. dr. Aleksandar Milošević kaže da takva ispitivanja još nisu rađena kod nas, ali naglašava da nas nijedna maska niti prezervativ ne mogu zaštititi ako nismo izabrali pravog partnera.

- Kao što je važno u ovo vreme virusa, ali i ne samo sada, za vreme pandemije, bitno je birati ljude s kojima se družimo i imamo socijalnu interakciju, a još je važnije pažljivo birati seksualne partnere. Da, sada treba da budemo još više odgovorni jedni prema drugima, da izbegavamo gužve kako bismo smanjili mogućnost transmisije bilo koje infekcije i virusa, a ne samo korone.

Članak indeksiran 13. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me