ŠOKANTNO OTKRIĆE: Autor knjige stare 40 godina predvidio koronavirus ovim riječima?! EVO ŠTA NAS ČEKA!

Izvor/medij: Sarajevo Grad
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Ne, roman “Oči tame” iz 1981. godine nije predvidio izbijanje novog koronavirusa

Koronavirus je trenutačno problem broj 1. u svijetu i nešto sa čim se bori svjetska zdravstvena organizacija. Mediji iz svih zemalja svijeta ne prestaju da izvještavaju o stanju koje ova do prije 3 mjeseca neznana bolest izaziva.

 

 

Roman The Eyes of Darkness (Oči tame) američkog pisca Deana Koontza je dodatno izazvao pometnju, budući da su brojni internet korisnici pronašli dijelove u njegovoj knjizi, a za koje tvrde da je predvidio koronavirus. Sličnost je nevjerovatna, ali ujedno i razlika očigledna.

 

 

Ljudi su na društvenim mrežama počeli objavljivati citate iz ove knjige, tvrdeći da je Koontz predvidio epidemiju ovog virusa, osobito jer u svom romanu spominje Wuhan kao epicentar zaraze o kojoj piše u knjizi.

 

 

1

 

 

Pisac u ovom trileru, koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Wuhan-400, što je jeziva slučajnost, ali postoje velike razlike između stvarnog virusa koji je potekao iz ovog grada i onog koji je opisan u romanu.

 

 

Autor Koontz navodi sljedeće: “Wuhan 400 je kinesko najvažnije i najopasnije biološko oružje u dekadi. Zovu ga Wuhan 400 jer je napravljen u njihovoj RDNA(rnk) laboratoriji izvan grada Wuhana. W400 je savršeno oružje koje djeluje isključivo na ljude. Nijedno drugo biće ne može biti zaraženo. Kao i sifilis, W400 ne može preživjeti duže od minutu van ljudskog organizma što znači da ne može kontaminirati objekte ili čitava mjesta.”

 

 

2

 

 

Upravo iz ovog dijela njegovog pisanja možemo usporediti koronavirus, s tim da su neke razlike uočljive.

 

 

Prva razlika je ta što je Wuhan-400 razvijen kao biooružje izvan samog grada s ciljem istrjebljenja ljudi. Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 posto, to jest, svi koji se zaraze njime umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 0,2 posto.

 

 

3-7

 

 

Osim toga, Wuhan-400 ima ekstremno kratko četverosatno razdoblje inkubacije, dok on kod koronavirusa traje između dva i 14 dana.

 

Još jedna stvar koja se poklapa u stvarnosti i u knjizi je što Institut za virologiju grada Wuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samog grada. Ipak, on je osnovan 1956., 25 godina prije nego što je roman objavljen.

 

(Novi.ba)

Članak indeksiran 12. 06. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me