Raskrinkavanje.ba

Sarajevo Grad → ŠOKANTNO: Šestogodišnjak iz RS sreću ilustrirao crtežom sa srpskom zastavom pored srebreničkih tabuta

21.05.2018
Tekst članka

Svake godine prije 11. jula, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, iz manjeg bh. entiteta stižu nacionalne poruke. Ovoga puta sve je preduhitrio otac Pajsije, kojeg u RS smatraju za jednog od najznačajnijih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. stoljeća.

Ovaj pravoslavni hrišćanski monah dično je objavio fotografiju jednog šestogodišnjaka, ponosan što je budući školarac crtežom opisao da se osjeća sretnim pored zelenih tabuta, odnosno mezarja u Srebrenici.

Dječak je nacrtao sebe i svog prijatelja sa šajkačama na glavama, zagrljene s prijateljicom. U ruci drži zastavu Republike Srpske. Njih troje, što ilustrira i crtež, nasmijani stoje pored brojnih tabuta.

 

Autor ovog crteža, koji se širi društvenim mrežama, iako šestogodišnjak, nije kao svoju sreću ilustrirao sebe zagrljene s roditeljima, prijateljima… Nije nacrtao svoje druženje sa psom, igru u parku, najdražu igračku… Nije svojom srećom ilustrirao detalj s nekog nedavnog odmora, zimovanja ili ljetovanja… Nije nacrtao sebe sretnog ispred škole s budućim prijateljima…

Svoju sreću pokazao je pričom koju, očito, najviše sluša u kući. Toliko mržnje prema budućim školskim prijateljima koji se ne zovu kao on u samo nekoliko poteza olovkom…

A za to je od „najznačajnijih i najuvaženijih svetogorskih staraca“ već dobio odličje viteza.

– Na ovako svečan dan, imam čast da s vama podijelim divan umjetnički rad autora predškolskog uzrasta o temi „Sreća“. Dok su njegovi drugovi kao inspiraciju izabrali judojevrejske motive Pokemona i paganske, šizofreničke podvale Nindža kornjača, ovaj budući vitez pravoslavlja je izabrao da živopiše proslavu oslobođenja vjekovno srpske Srebrenice i time sebi već u ranoj mladosti osigurao mjesto u carstvu nebeskom – objavio je na Facebooku otac Pajsije.

Članak indeksiran 21.05.2018. Zadnji put osvježen 21.05.2018.

Ocijenjeno u analizi