Raskrinkavanje.ba

Ujedinjenje → SPECIJALNO iz Haga, za portal UJEDINjENjE: Praljak nije imao namjeru da se ubije, navučen je uz nepredviđenu grešku u režiji!

30.11.2017
Tekst članka

Slobodan Praljak, hrvatski ratni oficir, bio je poznati egzibicionista i nije imao namjeru da se juče ubije u sudnici haškog Tribunala.

General “Herceg-Bosne“ je inače strastveni režiser i od mladosti je zavisnik od performansa i adrenalina. Usput, jako je volio život, te zato nikada svjesno ne bi izvršio samoubistvo. Savršen dokaz za to jeste i činjenica da se na snimku iz Haškog tribunala u jednom trenutku, uz paničnu viku advokata koji obavještava sudiju da se njegov klijent otrovao, čuje i sam Praljak koji glasno i uznemireno potvrđuje, povišenim tonom, da je “popio otrov“, cijelih minut nakon što je to uradio. Vjerovatno je već do tada očekivao reakciju od strane suda i spašavanje života! Međutim, na opšte zaprepašćenje miliona gledalaca koji su direktno pratili “smrt uživo“, niko u Tribunalu ne reaguje, iako je Praljak zapravo vapio da bude spašen, tvrdi za portal UJEDINjENjE izvor iz Tribunala u Hagu! On vjeruje da je “misija“ Slobodana Praljka bila da svojim činom i incidentom, nakon čega bi bio hospitalizovan, hrvatskoj javnosti skrene pažnju sa činjenice da je Hrvatska proglašena agresorom i okupatorom u Bosni i Hercegovini. Njegov jučerašnji postupak, koga mnogi tretiraju kao herojski – naručen je, uz obećanje da će njegov život biti spašen!

– Praljak je bio druželjubiv čovjek i veoma lako je ulazio u opuštenu konverzaciju sa zatvorenicima, ali i sa pripadnicima sudskog Vijeća. Čak se juče sa osmjehom i uz prisno rukovanje pozdravio i sa sudijom. Očito je da u startu Praljkov postupak nisu shvatili za ozbiljno. Moguće da je to upravo zbog njegovih egzibicionističkih sklonosti, za koje se znalo, jer u svakoj drugoj varijanti razuman čovjek bi pomislio da je zapadna civilizacija zbog svoje hladnoće zapravo dostigla moralno dno. Jer, kako drugačije objasniti da haške sudije, savjest Zapada, puštaju rimokatolika Praljka da umre, iako je najbolja civilna bolica u Holandiji udaljena svega tri minuta vožnje od zidina zatvora u Hagu, a njega vode u drugu, udaljenu, i to onda kada je bilo izvjesno da će umrijeti, sat kasnije, kolima hitne pomoći, bez upotrebe helikoptera. Sve bi bilo drugačije da mu se želudac isprao na vrijeme i primijenila terapija za čišćenje organizma od otrova ili dijaliza – tvrdi naš sagovornik koji ima višegodišni staž u ovoj instituciji koju su osnovale Ujedinjene nacije.

On kaže da postoji i fatalna teorija – da je Praljak sračunato pušten da umre, poput junaka iz Šekspirovih djela, kako bi se zadao i drugi diplomatski smrtonosan udarac Hrvatskoj u samo jednom danu.

– Ukoliko se “razradi“ ova teorija, nije nemoguće da narednih dana mediji u Hrvatskoj krenu sa pričom da je “velikosrpska“ i “srbočetnička“ politika svoje duge pipke “protegla“ i u ovom slučaju. Neće biti iznenađenje ako se u priču uvuče i današnji evrofanatik, a dojučerašnji četnik Aleksandar Vučić, jer su srpski agenti i navodni pripadnici srpskih službi veoma često u Hagu još od vremena kada se iščekivala presuda jednom od najpopularnijih Srba današnjice, ratnom komandantu i utemeljivaču Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Na pitanje portala UJEDINjENjE oko mogućeg scenarija za unošenje otrova hrvatskom oficiru koji je juče okončao svoj život, naš insajder iz Haga tvrdi da je, po nalogu Amerikanaca, sistem skenera u haškom Trinubalu, bolji nego na bilo kom aerodromu u svijetu.

– Skeniranje optuženika koji se, po propisima, u sudnicu dovode direktno iz pritvorske jedinice, jeste toliko rigorozno da je pravo čudo kako je Praljak “neopaženo“ unio sredstvo opasno po život i zdravlje u salu u kojoj mu je izrečena presuda. Skeneri u Tribunalu koji kontrolišu zatvorenika na putu do sudnice, ali i advokate i osoblje, toliko su precizni da “registruju“ čak i najmanji “opiljak“ metala na cipelama, reda iglice ili kružića kroz koji se provlači vezica za cipelu. Na isti način može se utvrditi “porijeklo“ i drugih materija koje se nalaze u posjedu zatvorenika, uvjerava sagovornik portala UJEDINjENjE.

Prijatelj portala UJEDINjENjE iz Sarajeva, blizak uticajnim krugovima iz bosanske službe OSA, vjeruje da su u smrt Slobodana Praljka, umiješani i pripadnici hrvatske Sigurnosno – obavještajne agencije koji redovno imaju više od uvida u sastav advokatskih timova i “publike“ koja prati rad Haškog tribunala.

– Sve podsjeća na loš scenario, zaključno sa ekipom medicinskog osoblja koja je ispred Tribunala skupljena s koca i konopca i više liči na pankere iz parka nego na ozbiljne ambulantne radnike. Obratite pažnju na to kako je među Hrvatima u publici nastalo komešanje i povici istog trenutka kada je general Praljak nagnuo bočicu sa otrovom. Neko je, očito, znao scenario. Praljak je, po svemu sudeći, ispao uzaludna žrtva, kaže prijatelj portala UJEDINjENjE iz Sarajeva.

Za razliku od njega, haški sagovornik portala UJEDINjENjE tvrdi da je Praljak bio zavisnik od Šekspirove literature, a sajt Hrvatskog narodnog vijeća, neposredno prije presude, objavio je da je general često čitao sonete Vilijama Šekspira. Sonetu naslovljenom sa “Umoran vapim za smrću trajno“, često se vraćao, tvrdi portal HNV-a.
 

Članak indeksiran 06.12.2017. Zadnji put osvježen 06.12.2017.

Ocijenjeno u analizi