Raskrinkavanje.ba

Cafe → Spoljni dug Federacije duplo veći od duga Srpske

26.06.2018
Tekst članka

Sarajevo – Ko se u BiH najviše zadužuje pokazuju i zvanični podaci Ministarstva finansija i trezora BIH. Samo prošle godine spoljni dug Federacije BIH bio je duplo veći od duga Srpske, dok je dio milionskog kolača otišao i u Brčko Distrikt.

 

Statistika kaže da se BiH najviše zadužuje za izgradnju puteva, dok razvijene zemlje kredite koriste za modernizaciju i patente. Najviše miliona, sudeći prema prošloj godini u BIH stiglo je iz Međunarodnog monetarnog fonda. Novac je inkasirala i Evropska banka za obnovu i razvoj, ali i Evropska investiciona banka. Nešto drugačiiju račinicu spoljnog zaduženja, barem kad je riječ o Republici Srpskoj imaju u ministarstvu finasnija RS.

“Spoljno zaduživanje, odnosno povlačenje po svim zaduživanjima zaključno sa 31.12.2017. godine, utrošeno je 66 posto tih sredstava u implementaciju odnosno investiciju kapitalnih projekata. Nekih 15 odsto u privredne aktivnosti i ostatak povlačenja po tim zaduženjima iskorišten je za budžetkse potrebe, kaže Milorad Đurđević, pomoćnik ministra finansija Srpske.

Za razliku u dugovima Federacije i Republike Srpske ekonomsiti imaju opravdanje. Mnogo je faktora koji na to utiču, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

“Pa kada se posmatra zaduženost onda moramo posmatrati i broj stanovnika i bruto domaći proizvod, koliko je projekata i novih investicija pokrenuto u Federaciji. Kod njih zaduženost jeste veća nego u Republici Srpskoj ali je i privredna aktivnost značajno veća i olakšava da se taj nivo servisa može lakše podnijeti”, rekao je Pavlović.

Prošle godine vraćeno je rekordnih 883,2 miliona, a u toku ove godine oko 277,5 miliona maraka. Bosna i Hercegovina ipak nije najzaduženija u regionu. Ispred nje su Hrvatska i Slovenija.

Članak indeksiran 27.06.2018. Zadnji put osvježen 27.06.2018.

Ocijenjeno u analizi