Srbi da prijave nekretnine u FBIH

Izvor/medij: RTV BN
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Srbe koji žive u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim zemljama, koji imaju nekretnine na području Federacije BiH /FBiH/, da prijave prava na nekretnine u zemljišno-knjižnim kancelarijama nadležnih opštinskih sudova, odakle su rodom i porijeklom.

Pravo da prijave nekretnine imaju svi građani čiji su otac i majka, djedovi i bake, pradjedovi i prabake ili rodbina /tetke, stričevi, sestre/ bili vlasnici nekretnina na području FBiH /zemlja, šuma, stanovi, kuće, poslovni prostori, garaže/, saopštio je Linta.

U slučaju da se vlasnici nekretnina ne jave u roku od 60 dana od objave oglasa, postoji opasnost da nadležni sud uknjiži kao vlasnika državu ili pojedince koji svoje pravo na nekretninu dokazuju putem održaja-državine /stvarno držanje nekretnina u posjedu 10 odnosno 20 godina/ ili putem lažnih ugovora o kupoprodaji.

Zbog toga je važno da stvarni vlasnici u roku od 60 dana od objave oglasa prijave svoja prava na nekretnine u zemljišno-knjižnoj kancelariji nadležnog suda podnošenjem zahtjeva i dokaza o vlasništvu /ovjerena kopija ugovora o kupoprodaji, rješenja o nasljeđivanju i slično/.

Linta je istakao da su zemljišne knjige urađene još u doba Austro-Ugarske, a veliki dio imovine nije prepisan u zemljišnim knjigama sa oca na sina zbog visokih taksi.

Osim toga, stotine hiljada Srba je kolonizovano ili protjerano sa područja FBiH, a ostali su vlasnici nekretnina.

Linta je naglasio da se u Republici Srpskoj i FBiH sprovode projekti registracije nekretnina koji se odnose na usklađivanje podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige, odnosno zamjena starih zemljišnih knjiga sa novim katastrom.

Opštinski sudovi posredstvom svojih zemljišnoknjižnih kancelarija objavljuju oglase u kojima pozivaju vlasnike koji imaju nekretnine u određenim katastarskim opštinama da prijave svoja prava na nekretnine /zemljište, objekte/ u roku od 60 dana, smatrajući da su svi upoznati sa procesom i da će se javiti.

"Nažalost, mnogi vlasnici nisu obaviješteni o potrebi odazivanja sudu i potvrdi svoje imovine", kaže Linta.

On je kao primjer naveo da je Zemljišno-knjižna kancelarija opštinskog suda u Bihaću 30. oktobra objavila oglas u kojem poziva građane koji imaju nekretnine u katastarskim opštinama Pritoka, Ripač i Kralje /obuhvat po starom katastarskom operatu Ripač-Lohovo, Pritoka, Kralje, Muslić selo, Papari, Bakšaiš i Golubić/ da prijave svoje nekretnine najdalje do 9. januara.

Mjesto Pritoka bilo je srpsko u cijelosti, a Ripač u procentu većem od 30 odsto.

Posebno je, kaže Linta, ugroženo područje zapadne Krajine u FBiH, gdje su Srbi većinski vlasnici imovine.

Riječ je o teritorijama opština Bihać, Drvar, Petrovac, Glamoč, Grahovo, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ključ, Kupres, Livno, Donji Vakuf, Јajce i Bugojno, sa više od 8.000 kvadratnih kilometara na kojima je 1991. godine živjelo 120.000 Srba.

Postoji velika opasnost da cijelo ovo područje, kao i druga područja u FBiH, zbog neobaviještenosti i neodazivanja vlasnika Srba, može promijeniti vlasništvo, prenošenjem vlasničkih prava sa Srba na opštine, kantone, FBiH ili pojedince bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Izvor: Srna

Članak indeksiran 29. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godinu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com