Srbijanski plaćenici štite diktatora Madura

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Demantirano
Raskrinkano u: Reuters nije objavio da su “srpski plaćenici” u Venecueli

Notorna organizacija regrutuje širom svijeta i svojevremeno je imala čak i posebnu srbijansku brigadu

Ruski plaćenici ovih dana sletjeli su u Venezuelu kako bi branili njihovog predsjednika Nicolasa Madura, prenosi Reuters. Jedan Reutersov sugovornik govori da je čuo glasine o čak 400 plaćenika, ali drugi izvori govore da je riječ o manjim grupama. Službeni stav ruskih vlasti je da nemaju ikakve informacije o takvim plaćenicima, ali Reutersovi izvori govore da je riječ o pojedincima povezanima s notornim Wagnerom. Wagner tajna je kompanija, bez poznate adrese, broja telefona ili nekih službenih podataka, a regrutiraju stotine bivših ruskih vojnika, većinom specijalaca. Posljednjih nekoliko godina sve su prisutniji na brojnim svjetskim bojištima. Kompaniju se prošle godine našla pod sankcijama SAD zbog njihove povezanosti sa separatistima u istočnoj Ukrajini. Odigrali su i veliku ulogu u Siriji, a desetak plaćenika ubijeno je ili ranjeno u američkim napadima u februaru koji su uslijedili nakon napada na grupu koju podržava SAD. Njihova meta bila je jedno od najbogatijih naftnih polja u Siriji u provinciji Deir Ezzor. Kompanija nije komentirala ove navode. Bijela kuća pokušavala je sakriti detalje okršaja američkih snaga sa ruskim plaćenicima. Navodno se stotinu ruskih plaćenika borilo uz sirijske vojnike, a sukobili su se s 40 američkih komandosa uz značajnu potporu iz zraka. Pucnjavu je, navodno, Pentagon opisao kao čin samoobrane zbog napada jedinica sirijskih vladinih snaga. Pripadnici Wagnera sudjelovali su i na bojištima Sirije.

 

Nedavno su se pojavili i u Sudanu koji graniči sa Srednjoafričkom Republikom. Izvješće UN-a pokazalo je kako su ruski instruktori trenirali vojnike Srednjoafričke republike. Prije nešto više od godinu dana sudanski predsjednik Omar al-Bashir susreo se s Vladimirom Putinom u Sočiju i zatražio "zaštitu od agresivnih američkih akcija" i da se ruski vojni stručnjaci pošalju u Sudan "kako bi opskrbili sudanske vojne postrojbe". U Srednjoafričkoj republici Rusi, navodno, kombiniraju humanitarni posao s vojnom obukom i rudarenjem. Jedan izvor s terene ispričao je medijima kako su vidljivo prisutni u tri rudnika te da su najviše zainteresirani za eksploataciju dijamanata i zlata. Drugi izvori reći će kako Rusi često organiziraju mobilne klinike za lokalno stanovništvo u isto vrijeme kad i svoje izvođače radova i vojnu opremu. Utvrditi vlasništvo ruskih kompanija uključenih u Siriji, Sudanu i Srednjoafričkoj republici, nije lako, no CNN je uspio utvrditi kako je nekoliko kompanija povezano sa Jevgenijem Prigožinim, kojeg često zbog njegovih veza sa Kremljem nazivaju "Putinovim chefom".

U SAD-u su ga optužili da je podržavao "tvornicu trolova" u St. Petersburgu poznatu kao Internet Research Agency, koja je kreirala lažne profile na društvenim mrežama tokom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine. Prigozhin kontrolira mrežu ruskih kompanija uključujući i Concord Management and Consulting. Ministarstvo financija SAD-a kaže kako Wagnerom upravlja Dmitrij Utkin, koji je bio sankcioniran. Neko istog imena bio je direktor Concorda. No i Prigožin i Concord već su ranije zanijekali povezanost sa Wagnerom. "Nemamo nikakvih informacija o ovoj organizaciji", rekli su iz Concorda, prenosi Express .

AJDIN BUSULADŽIĆ

Članak indeksiran 01. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me