SRPSKA CRNA GORA: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama

Izvor/medij: Izdvojeno
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Ratko Mladić nije “dobio ulicu u Beranama”, niti ima indicija da će je dobiti

Predsjednik Savjeta Goran Kiković, kazao je da je odluku donijelo savjetodavno tijelo, koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o prijedlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodijeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo. Načelnik Berana: Neću potpisati da ulica dobije naziv po Mladiću

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama, u Crnoj Gori, ponese ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića – bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, dok prijedlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Savjeta Goran Kiković, kazao je da je odluku donijelo savjetodavno tijelo, koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o prijedlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

“Savjetu je pristigao veliki broj predloga od institucija i pojedinaca i tačno je da su među njima bili i predlozi da jedna od ulica dobije ime generala Ratka Mladića i taj predlog je prošao, dok predlog da i jedna ulica ponese ime vojvode Pavla Đurišića nije dobio saglasnost, jer je za taj predlog glasalo tri člana, od sedam, koliko je prisustvovalo sjednici”, kazao je Kiković.

Ocijenio je da u podržanom prijedlogu da ime Ratka Mladića dobije jedna od beranskih ulica, ali i da prijedlog da Pavle Đurišić ne dobije većinu, prema njegovom mišljenju, ”nema ništa čudno”.

“To samo pokazuje koliko je vojvoda Đurišić satanizovan, jer je, na primjer, predlog da jedna od ulica dobije ime vojvoda Momčilo Đujić dobio podršku većine članova Savjeta”, istakao je Kiković.

Načelnik Berana: Neću potpisati da ulica dobije naziv po Mladiću

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić je izjavio da neće potpisati prijedlog da prvostepeno osuđeni za ratne zločine, general Ratko Mladić, dobije ulicu u Beranama ukoliko mu takav prijedlog bude upućen nakon javne rasprave.

Za portal Pobjeda iz Podgorice kazao je da takav prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje.

“Predlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam se što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki predlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi, koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o predlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija”, precizirao je Šćekić.

Pojašnjava da, prema proceduri, Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu, na kojoj, također, mogu predložiti nazive ulica i građani te udruženja.

“Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će predloge uputiti predsjedniku Opštine, koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta [Crne Gore] na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio, koji prenosi predloge udruženja ili pojedinaca, a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje”, naveo je Šćekić.

Određena lica, kako je dodao, ne mogu biti predložena, jer ne ispunjavaju zakonske uslove.

Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (Demokratski front) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

“Nijesam saglasan sa predlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to, posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za opštinu Berane a nikako da to budu predlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja. Ipak je to šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora da ima širi koncenzus u jednoj sredini.”

“I ako takav predlog [da Mladić dobije ulicu u Beranama] dođe kod mene nakon javne rasprave, neću ga potpisati, jer poštujem zakone”, zaključio je Šćekić.

Članak indeksiran 17. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me