Srpska i Srbija organizovaće prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači

Izvor/medij: Bijeljina (.org)
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Ne, Milorad Dodik nije najavio vojnu vježbu Srbije i RS-a

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sastali su se danas u Banjaluci. Oni su razgovarali o saradnju Srbije i Republike Srpske na više planova.

Dodik je naglasio da su danas razgovarali o više tema.

Dodik je istakao da će Srpska i Srbija organizovati prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači.

"Čim se stvore uslovi, a to zavisi i od pandemije, OS BiH i Vojska Srbije će održati vojnu vežbu. Mislim da će to biti prva vojna vježba", rekao je Dodik, prenio je RTRS.

Stefanović je rekao da Srbija ima interes da investira u Srpsku, te da gradi bratski odnos.

"Po planovima ova vježba će se održati ove godine na Manjači i to je jako važno. Trebala je biti održana prošle godine", izjavio je Stefanović.

Dodik je izjavio da će Republika Srpska u vojno-školski sistem u Srbiji uputiti ljude koji će se školovati za upravljanje helikopterima, za potrebe buduće helikopterske jedinice koja će biti u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Dodik je rekao da je MUP-u potrebna specijalizovana helikopterska jedinica za koju je već počeo da nabavlja helikoptere.

Dodik je istakao da je akcenat današnjih razgovora bio i na pitanjima u vezi sa pandemijom virusa korona, odnosno iskustvima sa pendemijom u Vojsci Srbije.

"Činjenica je da je Srbija činila značajne napore da pomogne Republici Srpskoj, ne samo u pandemiji i ovo je prilika da se ministru zahvalim za pruženu pomoć i razumijevanje oko mnogih pitanja", izjavio je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da se u okviru vojno-školskog sistema u Srbiji školuje i kadar koji se uključuje u strkturu Oružanih snaga BiH, te da će ta praksa biti nastavljena.

On je ukazao i na punu saradnju u okviru namjenske industrije, te istakao da mnoge firme te vrste u Republici Srpskoj ne bi mogle da funkcionišu da nije saradnje sa Srbijom.

"Drago mi je što smo danas potvrdili da će ta vrsta saradnje biti nastavljena i što su najodgovorniji ljudi u oblasto Vojske na čelu sa ministrom pokazali interes za proširenje te saradnje", kaže Dodik.

Izvor: Srna/rtrs

Članak indeksiran 12. 03. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me