Raskrinkavanje.ba

Novosti → СРПСКА ПОШТУЈЕ "ДЕЈТОН"! Обележава се 26 година од потписивања споразума којим је окончан рат у БиХ

20.11.2021
Tekst članka

У РЕПУБЛИЦИ Српској је 21. новембар, дан када 1995. године парафиран Дејтонски мировни споразум, нерадни дан и републички празник.

У Федерацији БиХ тај датум није празник. Ово је доказ како се према "Дејтону", који је зауставио крвави грађански рат у БиХ, односи Бањалука, а како Сарајево. У години када се слави 26. рођендан потписивања тог споразума БиХ није никада била у већој кризи. Из Сарајева упорно траже распакивање Дејтонског споразума и укидање Републике Српске, док из РС чврсто стоје у одбрани документа потписаног у Дејтону.

Представници институција РС и поручују да је Српска створена у крви, али је званично међународно призната и потврђена у Дејтону и додају да неће ни педаљ узмаћи од одбране тог документа.

- Српска инсистира да и други у БиХ поштују слово Дејтонског споразума. Наставићемо да се политичким и правним средствима боримо за спровођењење споразума и да га бранимо - поручио је Милорад Додик, српски члан ПБиХ.

БЈЕЛИЦА: Након Ђурђевдана 1993. међународна заједница схватила да се не може играти са Републиком Српском

БЈЕЛИЦА: Након Ђурђевдана 1993. међународна заједница схватила да се не може играти са Републиком Српском

БРИТАНСКА ПАРЛАМЕНТАРКА: Додику је циљ сецесија

БРИТАНСКА ПАРЛАМЕНТАРКА: Додику је циљ сецесија

АМЕРИЧКИ ИЗАСЛАНИК ЕСКОБАР: Дејтонски споразум важан део спољне политике САД

АМЕРИЧКИ ИЗАСЛАНИК ЕСКОБАР: Дејтонски споразум важан део спољне политике САД

ДОДИК ПОРУЧИО: БиХ стабилна само ако се врати изворном Дејтону

ДОДИК ПОРУЧИО: БиХ стабилна само ако се врати изворном Дејтону

Премијер РС Радован Вишковић изјавио је да се једино Срби и Српска боре за уставну - дејтонску БиХ.

- Српска само тражи 26 година након потписивања Дејтонског споразума да се он поштује.

Ако неко каже да не треба да се поштује споразум или да је то превазиђено, онда се мора сести и договорити решење - каже Вишковић.

Фото Новости

Председник НС РС Недељко Чубриловић изјавио је да је за Српску Дејтонски мировни споразум трајна правна и политичка категорија, и да је РС одлучна у очувању тих решења.

- Република Српска је до данас остала привржена слову тог споразума и због тога инсистира да се, у складу са њим, ревидирају одлуке којима је "Дејтон" у годинама мира насилно измењен - рекао је Чубриловић.

Он је подсетио да потписивање Дејтонског мировног споразума није било безболно ни за РС, која је остала без дела територије, али да је то била жртва да бисмо живели у миру и да би Српска била међународно призната.

- Потписивањем споразума потврђен је и међународноправни субјективитет Српске.

Каснијим одлукама високих представника у БиХ оно што пише у споразуму умногоме је измењено, али то није довело до просперитета и функционалности институција како су наводили они када су те одлуке наметали - истакао је Чубриловић.

НАСИЉЕ ОХР КОД НАДЛЕЖНОСТИ

МИЛАН Благојевић, професор уставног права, каже да је Дејтонски споразум донео и очувао мир у БиХ, и да је Анекс четири Устава БиХ солидна основа за функционисање целокупног система.

- Али под условом да се норме тог устава не мењају фактичким путем, насиљем ОХР као што је то чињено у протеклих 26 година, где су домаће власти, наводно добровољно, а у ствари под принудом ОХР, потписивале пренос ентитетских надлежности на ниво БиХ - поручио је Благојевић.

АМЕРИЧКА БАЗА

У НЕДЕЉУ, 21. новембра, навршава се 26 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак. Тим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Članak indeksiran 11.12.2021. Zadnji put osvježen 11.12.2021.

Ocijenjeno u analizi