Raskrinkavanje.ba

Novosti → SRPSKA POŠTUJE "DEJTON"! Obeležava se 26 godina od potpisivanja sporazuma kojim je okončan rat u BiH

20.11.2021
Tekst članka

U REPUBLICI Srpskoj je 21. novembar, dan kada 1995. godine parafiran Dejtonski mirovni sporazum, neradni dan i republički praznik.

U Federaciji BiH taj datum nije praznik. Ovo je dokaz kako se prema "Dejtonu", koji je zaustavio krvavi građanski rat u BiH, odnosi Banjaluka, a kako Sarajevo. U godini kada se slavi 26. rođendan potpisivanja tog sporazuma BiH nije nikada bila u većoj krizi. Iz Sarajeva uporno traže raspakivanje Dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske, dok iz RS čvrsto stoje u odbrani dokumenta potpisanog u Dejtonu.

Predstavnici institucija RS i poručuju da je Srpska stvorena u krvi, ali je zvanično međunarodno priznata i potvrđena u Dejtonu i dodaju da neće ni pedalj uzmaći od odbrane tog dokumenta.

- Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma. Nastavićemo da se političkim i pravnim sredstvima borimo za sprovođenjenje sporazuma i da ga branimo - poručio je Milorad Dodik, srpski član PBiH.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da se jedino Srbi i Srpska bore za ustavnu - dejtonsku BiH.

- Srpska samo traži 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma da se on poštuje.

 

Ako neko kaže da ne treba da se poštuje sporazum ili da je to prevaziđeno, onda se mora sesti i dogovoriti rešenje - kaže Višković.

Foto Novosti

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je za Srpsku Dejtonski mirovni sporazum trajna pravna i politička kategorija, i da je RS odlučna u očuvanju tih rešenja.

- Republika Srpska je do danas ostala privržena slovu tog sporazuma i zbog toga insistira da se, u skladu sa njim, revidiraju odluke kojima je "Dejton" u godinama mira nasilno izmenjen - rekao je Čubrilović.

On je podsetio da potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nije bilo bezbolno ni za RS, koja je ostala bez dela teritorije, ali da je to bila žrtva da bismo živeli u miru i da bi Srpska bila međunarodno priznata.

- Potpisivanjem sporazuma potvrđen je i međunarodnopravni subjektivitet Srpske.

Kasnijim odlukama visokih predstavnika u BiH ono što piše u sporazumu umnogome je izmenjeno, ali to nije dovelo do prosperiteta i funkcionalnosti institucija kako su navodili oni kada su te odluke nametali - istakao je Čubrilović.

NASILJE OHR KOD NADLEŽNOSTI

MILAN Blagojević, profesor ustavnog prava, kaže da je Dejtonski sporazum doneo i očuvao mir u BiH, i da je Aneks četiri Ustava BiH solidna osnova za funkcionisanje celokupnog sistema.

- Ali pod uslovom da se norme tog ustava ne menjaju faktičkim putem, nasiljem OHR kao što je to činjeno u proteklih 26 godina, gde su domaće vlasti, navodno dobrovoljno, a u stvari pod prinudom OHR, potpisivale prenos entitetskih nadležnosti na nivo BiH - poručio je Blagojević.

AMERIČKA BAZA

U NEDELJU, 21. novembra, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak. Tim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

 

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 16.02.2022.

Ocijenjeno u analizi