Srušila se Hajdučka vrata

Izvor/medij: PCNEN
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Upozorenje o opasnosti za Hajdučka vrata pretvoreno u lažnu vijest i klikbejt

Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek, objavljeno je na sajtu Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na hiljade planinara i ljubitelja prirode.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv Osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni kuršum više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija “Gospodar prstenova“ trebala snimati na ovoj lokaciji, ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

Petar Basic

71 subscribers

Hajdučka Vrata

 

 

 

Pratite nas na FejsbukuInstagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Članak indeksiran 23. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me