Raskrinkavanje.ba

PCNEN → Srušila se Hajdučka vrata

23.09.2020
Tekst članka

Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek, objavljeno je na sajtu Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na hiljade planinara i ljubitelja prirode.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv Osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni kuršum više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija “Gospodar prstenova“ trebala snimati na ovoj lokaciji, ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

Petar Basic

71 subscribers

Hajdučka Vrata

 

 

 

Pratite nas na FejsbukuInstagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Članak indeksiran 23.09.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi