Raskrinkavanje.ba

PressMedia → “Srušila se” Hajdučka vrata – uništilo ih neodgovorno ponašanje pojedinaca

22.09.2020
Tekst članka

“Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek. Ovako bi mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode”, piše Planinarski savez Herceg Bosne, iz kojeg su čak i napravili montažu krnjih vrata.

“Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može.

Članak indeksiran 23.09.2020. Zadnji put osvježen 23.09.2020.

Ocijenjeno u analizi