Raskrinkavanje.ba

Biomedicina → Šta se dešava kad pomješate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti

19.11.2020
Tekst članka

Šta se dešava kad pomješate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti

Šta dobijate kad zajedno izmješate sok od cvekle, šargarepe i jabuke?

Ništa manje nego čarobni napitak koji je stekao svjetsku slavu zbog svojih nevjerovatnih učinaka na zdravlje. Prvi put počeo je da se upotrebljava unutar tradicionalne kineske medicine u liječenju raka pluća i raznih drugih bolesti.

Potrebno je spomenuti i Rudolfa Brojsa, alternativnog ljekara iz Austrije koji je cio svoj život posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog lijeka protiv karcinoma. Došao je do zaključka da zloćudne tumorske ćelije mogu preživjeti samo uz pomoć tvrde hrane. Osmislio je terapiju u trajanju od 42 dana tokom koje pacijent sme u svoj organizam unositi samo čajeve i poseban sok od povrća, čiji je glavni sastojak cvekla. Uz pomoć ove metode izlečio je preko 45.000 ljudi od raka i drugih neizlječivih bolesti.

Od skromnog voća i povrća do super lijeka

Ovaj jednostavni napitak čudotvorna svojstva duguje prisustvu dvije skromne vrste povrća i jedne vrste voća. Njihova ljekovita svojstva mnogima od vas već su dobro poznata.

Jabuka obiluje vitaminima A, B grupe, C, E i K, te mineralima cinkom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, natrijumom i gvožđem. Zahvaljujući visokom udjelu ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprečava umor. Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće djelovanje. Vrlo je efikasna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, podstiče mršavljenje i stimuliše probavu.

Šargarepa je poznata po vitaminima A, B, C, E i K. Sadrži minerale kalcijum, magnezijum, kalijum i selen. Prirodno je sredstvo koje čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i ima snažno antikancerogeno dejstvo.

Cvekla obiluje vitaminima A, C i B te gvožđem, bakrom, magnezijumom i kalijumom. Poznata je zbog svog blagotvornog uticaja na srce, krvne sudove, jetru i ceo probavni sistem, te kao prirodno sredstvo koje štiti od raka.

Daje nadu oboljelima od raka

Ovaj napitak vraća izgubljenu nadu ljudima oboljelima od karcinoma. Nije samo dokazano primenjiv u liječenju raka pluća, već sprečava razvoj gotovo svih vrsta zloćudnih tumorskih ćelija. Cvekla sadrži aminokiselinu betain, koji ima antikancerogena svojstva. Cvekla je tradicionalni lijek i za leukemiju.

Štiti srce i krvne sudove

Čarobni napitak je veliki prijatelj srca, zahvaljujući kombinaciji ljekovitih svojstava šargarepe, jabuke i cvekle. U soku od šargarepe nalaze se fitonutrijenti koji podstiču zdravlje srca, kao što su alfa i beta-karoten, te lutein. Zahvaljujući jabuci, napitak pozitivno djeluje na povišen nivo lošeg holesterola u krvi (LDL), reguliše krvni pritisak i štiti srce od raznih bolesti. Cvekla pomaže arterijama da sačuvaju elastičnost i dokazano smanjuje nivo holesterola u krvi.

Podatiče cirkulaciju i jača krv, te štiti od srčanog udara

– Podstiče probavu i potpomaže mršavljenju
– Svježi i prirodni sok od cvekle, šargarepe i jabuke izvrstan je za probavni sistem.
– Ne samo što pomaže u održavanju zdravlja želuca, već štiti i od čireva.
– Reguliše pražnjenje crijeva, podstiče izlučivanje toksina iz organizma i liječi hronični zatvor.
– Ovaj napitak je prirodno sredstvo koje pomaže pri mršavljenju.
– Donosi obilje hranjivih sastojaka u vrlo malo kalorija i produžuje osećaj sitosti.

Čisti organizam i štiti od infekcija

– Prirodni sok od cvekle, šargarepe i jabuke efikasan je u čišćenju jetre i krvi.
– Ima alkalno djelovanje na organizam i pomaže čišćenje jetre od otrovnih, otpadnih materija.
– Jabuke imaju snažna detoksikacijska svojstva i bogate su pektinima – vlaknastim materijama koje vezuju za sebe toksine i pomažu crevima da izbace ostatke probavljene hrane.
– Gvožđe iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi.
– Napitak od ove tri namirnice efikasan je u održavanju zdravlja bubrega, jetre i gušterače.
– Zbog snažnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava, te zbog mnoštva antioksidansa, napitak štiti od infekcija i upala.

Pomaže koži

Članak indeksiran 21.10.2021. Zadnji put osvježen 21.10.2021.

Ocijenjeno u analizi