Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje → Šta se dešava u okolini Prijedora? - O brutalnim ubistvima konja piše i Bild: Nekima odrubljuju glave

04.10.2023
Tekst članka

Nekim su mrtvim životinjama nakon zločina oko vrata obješene vranije šape, navodi se

Vlasnici konja u okolini Prijedora već neko vrijeme žive u strahu jer se sve češće dešavaju slučajevi brutalnih ubistava ovih plemenitih životinja.

Priču o o ubistvima konja jučer je objavio i ugledni njemački Bild, koji piše da su kriminalci za samo nekoliko dana ubili 45 konja uključujući sportske konje i rasplodne pastuhe i kobile iz Njemačke, Nizozemske i Francuske. Njihova vrijednost je često viša od 20.000 eura.

- Počinitelji su iznimno profesionalni. Prije zločina sistemi nadzora su onesposobljeni. Počinitelji nose izlizane cipele kako ne bi ostavili otiske na podu i rukavice, rekao je jedan od farmera u izjavi za Bild.

Dalje se navodi kako je ovim slučajevima pogođeno 11 farmi u okolini Prijedora. Neki od konja ubijeni su otrovom za štakore, pojedinim konjima su odrubljene glave.

- Nekim su mrtvim životinjama nakon zločina oko vrata obješene vranije šape. Ludilo kojem kao da nema kraja. Svake noći brinemo da se više neće dogoditi. Ali to jednostavno ne prestaje, kaže jedan od sagovornika.

Međunarodna Grand Prix jahačica Christiane Schaurte (63), koja je prošle sedmice izabrana u Europsku komisiju Europske konjičke federacije (EEF), rekla je za BILD da su akcije vjerovatno politički motivirane.

Članak indeksiran 12.10.2023. Zadnji put osvježen 12.10.2023.

Ocijenjeno u analizi