Šta se krije iza odluke da se Republici Srpskoj oduzme 94.000 hektara zemlje?

Izvor/medij: BL Portal
Ocjena: Klikbejt Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Nebuloze o “naseljavanju terorista na zemljištu oduzetom od Republike Srpske"

Ustavni sud BiH oduzeo je 94.000 hektara zemljišta Republici Srpskoj, praktično pogazivši sve dogovoreno u Dejtonu.

Ustavni sud BiH oduzeo je 94.000 hektara zemljišta Republici Srpskoj, praktično pogazivši sve dogovoreno u Dejtonu, a iza te odluke krije se namjera Bakira Izetbegovića da na tom prostoru naseli izbjeglice iz Sirije, ali i radikalne islamiste, teroriste povratnike koji po povratku u BiH dobijaju minimalne zatvorske kazne.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević za „Alo!“ navodi da se iza odluke pomenutog suda, između ostalog, zaista i krije takva namjera Sarajeva da RS preplavi migrantima.

„Taj samozvani Ustavni sud u kojem sjede dva bivša generalna sekretara SDA, kao i tri stranca, donio je odluku kojom želi da sruši RS. Ovo je praktično i objava rata, pa ne sumnjam da Sarajevo namjerava da tu zemlju dodijeli Arapima, nastani migrante i teroriste iz Sirije, ali postoji i ambicija da se nakon ovoga preuzmu i vojni objekti u RS. Drugo, kakva je poruka Srbima, ali i Hrvatima, da imate zemlju koja ne računa na dva konstitutivna naroda? Ovdje je riječ o nekompetentnom sudu koji ruši Dejtonski sporazum„, navodi na kraju Galijašević i upozorava da bi migranti upravo mogli da budu iskorišćeni i za izazivanja incidenata u RS ukoliko uz pomoć oružanih snaga BiH budu naseljavani na zemljištu koje je oduzeo Ustavni sud.

Stefan Stamenkovski, predsjednik Zavetnika, navodi da pomenuta odluka Suda predstavlja nastavak etničkog čišćenja Srba.

„Namjera vladajuće strukture Federacije BiH da protivno zakonu i međunarodno priznatim standardima podržavi imovinu Srba, prognanih sa svojih vjekovnih ognjišta, stavila bi tačku na etničko čišćenje započeto u devedesetim. Ono što dodatno zabrinjava jesu planovi Evropske unije da veliki broj migranata sa Bliskog istoka i sjevera Afrike trajno naseli na Balkanu. To bi značajno promijenilo etničku i konfesionalnu sliku Bosne i Hercegovine na štetu srpskog naroda. Pošto su za realizaciju planova, koji će EU rasteretiti od migrantskog talasa, spremne milijarde iz evropskih fondova, ne bi me čudilo da se iza plana nezakonitog podržavljenja srpske imovine kriju lukrativni motivi organa vlasti i pojedinaca iz Federacije Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Srbija nekako ne smiju da dozvole da imovina prognanih Srba postane retroaktivni ratni plijen Bakira Izetbegovića„, kaže Stamenkovski.

S druge strane, Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), optužio je Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da prijetnjama blokadom vlasti pokušava da sprovede „tihi državni udar“.

„Ustavni sud je po prizivu grupe poslanika u Narodnoj skupštini RS zaustavio pokušaj otimačine zemlje povratnika. Režim u tom entitetu ne poštuje odluke Ustavnoga suda, od nas ultimativno traži da promijenimo sastav Ustavnog suda kako se slične otimačine ubuduće ne bi mogle spriječiti. Upuštaju se u nezakonite blokade rada državnih institucija„, rekao je Bakir za „Dnevni avaz“.

Izetbegović je i dodao da djelimičnu krivicu za takvo stanje ima međunarodna zajednica jer nisu reagovali na slične ucjene.

„Flagrantno, nedvosmisleno i drsko suprotstavljanje, pa i izrugivanje presudama Ustavnoga suda BiH i autoritetu Ureda visokog predstavnika prošlo je bez sankcija i pravoga odgovora i to nas je dovelo u ovu situaciju“, rekao je Izetbegović i pozvao HDZ BIH da stane uz „probosanske snage“, koje uz SDA čine Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

 

Izvor:(Novosti.rs)

Članak indeksiran 21. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me