Raskrinkavanje.ba

City magazine → Šta sve otkrivaju nalepnice na bananama: Obratite pažnju na brojeve

12.12.2022
Tekst članka

Pre nego što pojedete voćku verovatno instiktivno skinete nalepnicu sa nje. E, upravo na tim nalepnicama se nalaze podaci o hrani koju jedete, a koji su veoma važni. Nalepnice se najčeće nalaze na bananama, ali i na drugom voću, a evo šta označavaju brojke na njima.

Četiri broja na nalepnici

Ukoliko na deklaraciji pored imena proizvođača vidite i četiri broja koja počinju sa 3 ili 4, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgajana sa veštačkim đubrivom. Pa je tako, na primer, limun označen brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

Nalepnica sa pet brojeva

A ako na namirnici vidite deklaraciju sa pet brojeva, od kojih je prvi 9, znajte da je ona organskog porekla, tačnije da nije prskana pesticidima i prirodno je uzgajana.

Prvi broj je osam

Početni broj 8 na deklaraciji šalje vam veoma upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dela naslednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen u Srbiji, a po Zakonu proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa koje su poreklom GMO.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi