Raskrinkavanje.ba

N1.RS → Šta sve otkrivaju nalepnice na voću – obratite pažnju na brojeve

11.07.2022
Tekst članka

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, nalepnice na kori su nešto što većina ljudi ni ne pogleda, već instinktivno skida pre jela. Čak i ako ih primete, retko ko zna šta te deklaracije znače.

Međutim, one nisu tamo bez razloga, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji bi trebalo da se nalazi i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Nalepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina. Takav limun je na primer označen s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Nalepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez đubriva i pesticida. Na primere, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek oznaka 8. Na primer, takve banane imaju na sebi brojku 84011, piše 24sata.hr.

Članak indeksiran 08.03.2023. Zadnji put osvježen 08.03.2023.

Ocijenjeno u analizi