Raskrinkavanje.ba

Depo → Šta znače naljepnice na voću: Da li je prvi broj na deklaraciji 8 ili 9, ogromna je razlika!

10.03.2017
Tekst članka

Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva

 

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori voća su nešto što većina ljudi niti ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko ko zna šta te deklaracije znače.

 

No, one nisu tamo bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

 

Naljepnica s četiri broja

 

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takvi limuni su primjerice označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

 

Naljepnica s pet brojeva

 

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija jamstvo je uzgoja bez gnojiva i pesticida. Primjerice, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

 

Prva brojka na deklaraciji je 8

 

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Primjerice, takve banane imaju na sebi brojku 84011.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BIN MAGAZIN/md)

Članak indeksiran 10.03.2023. Zadnji put osvježen 10.03.2023.

Ocijenjeno u analizi