Raskrinkavanje.ba

Bijeljina (.com) → Šta znače naljepnice na voću? Obratite pažnju na brojeve

12.07.2022
Tekst članka

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi ni ne pogleda, već ih instinktivno skidamo prije jela. Čak i ako ih primjete, rijetko ko zna šta te deklaracije znače.

One nisu tamo bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Naljepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s vještačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina. Takav limun je na primer označen s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porijekla. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez đubriva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek oznaka 8. Na primjer, takve banane imaju na sebi brojku 84011.

Izvor:24hr

Članak indeksiran 07.03.2023. Zadnji put osvježen 05.02.2024.

Ocijenjeno u analizi