Starije od 60 godina više ne stavljamo na respiratore – ispovest doktora iz bolnice u Parmi

Izvor/medij: Srbija24
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Da, pacijenti stariji od 60 godina se i dalje priključuju na respiratore u Italiji

Izraelski doktor koji radi u bolnici u Parmi kaže da su medicinski radnici dobili uputstva od nadležnih da se stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore.

To dovoljno govori o užasnoj situaciji na severu Italije, epicentru smrtonosnog koronavirusa kojim je dosad inficirano skoro 70.000 ljudi u toj zemlji, a pre..nulo je čak 6.820.

 

Doktor Gal Peleg je za izraelski TV kanal N12 rekao da u bolnici ima vrlo malo veštačkih pluća, tj. respiratora, koji teško obolele pacijente održavaju u životu, zbog čega medicinski radnici praktično donose odluku o tome ko će preživeti.

– Situacija u bolnicama je katastrofalna. Ona se ne popravlja, već se pogoršava. Dobili smo uputstva da starije od 60 godina više i ne stavljamo na respiratore, jer ih nema dovojno za sve kojima su potrebni. Osim respiratora, nedovoljno je i mašina za CPR, zbog čega smo mi doktori prinuđeni da odlučujemo koji pacijenti će dobiti tretman za spasavanje života, kaže dr Peleg i dodaje: – Uprkos striktnim merama karantina, uspevamo da pacijentima na samrti ispunimo poslednju želju da se oproste od svojih porodica.

Vlada u Rimu je zbog alarmantne situacije bila prinuđena na donošenje još strožih mera pa je naloženo zatvaranje svih prodavnica i kompanija čiji rad nije neophodan u vanrednom stanju.

Stručnjaci se nadaju da bi ova nedelja mogla da bude ključna na Apeninima, jer se očekuje da vanredne mere počnu da daju rezultate. Broj žrtava i novoobolelih je konačno počeo da pada pa se veruje da je vrhunac prošao, ali je još suviše rano govoriti o tome. Virus je uglavnom pogodio severne delove zemlje, dok je na jugu situacija nešto bolja.

Izvor: kurir.rs

Članak indeksiran 07. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me