Raskrinkavanje.ba

Radio-televizija Vojvodine → Стејт департмент: Република Српска у потпуности да поштује одлуке институција БИХ

10.03.2023
Tekst članka

ВАШИНГТОН - Амерички Стејт департмент реаговао је данас поводом изјава председника Републике Српске Милорада Додика којима је коментарисао ранију одлуку Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини за функционисање јавне власти Републике Српске.

САД одбацују изјаве председника Републике Српске Милорада Додика од 9. марта, у којима се поткопава Уставни суд Босне и Херцеговине и износе вишеструке претње о отцепљењу Републике Српске од Босне и Херцеговине (БиХ), саопштио је Стејт департмент.

У саопштењу се каже и да члан 3. Дејтонског устава јасно каже да Република Српска мора у потпуности да поштује одлуке институција Босне и Херцеговине, укључујући коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ

Стејт департмент је навео и да САД подржавају Босну и Херцеговину у изградњи евроатлантске будућности и јачању државних институција које су потребне на том путу.

Сепаратистичка реторика и претње Дејтонском мировном споразуму су неодговорне, опасне и штетне за напредак БиХ ка даљим евроатлантским интеграцијама, наводи се у саопштењу.

САД су саопштиле и да остају најснажнији поборник и партнер Босне и Херцеговине и њеног народа

Обавезујемо се да ћемо наставити да подржавамо суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ и сматраћемо одговорним оне који настоје да поткопају институције БиХ и Дејтонски мировни споразум. Наша посвећеност је чврста, а Сједињене Америчке Државе неће одустати од народа Босне и Херцеговине, саопштио је Стејт департмент.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у четвртак да ће новим законом о непокретној имовини Српска вратити у своју надлежност сву имовину, па и ону која је раније пренесена на БиХ.

Додик је истакао да је то питање решено јер, према Дејтонском споразуму, имовина припада ентитетима.

Он је након састанка представника странака владајуће коалиције у Бањалуци поручио да отимање имовине Републици Српској значи разбијање БиХ.

Коментаришући ранију одлуку Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је рекао да ниједан суд на свету не доноси привремену меру, поручивши да нико неће отети имовину Српске.

"Ми у тој БиХ нећемо бити. Ова екипа људи неће разговарати у Парламентарној скупштини, у Савету министара о том питању јер је то питање решено", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик позвао америчког амбасадора у БиХ да се не меша у унутрашња питања

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас амбасадора у БиХ Мајкла Марфија да престане да се меша у унутрашња питања и понаша као да је председник политичке партије.

Додик је оценио као лицемерно саопштење америчке амбасаде у којем се као недемократски оцењује закон о невладиним организацијама (НВО) у Српској, за који је Додик најавио да ће бити преписан из америчког законодавства.

"Никаква саопштења неће спречити доношење закона којим ћемо стране невладине организације третирати као стране агенте, као што је то урадила Америка", поручио је Додик, пренела је РТРС.

Америчка Амбасада у БиХ оценила је измене Кривичног законика РС и нови закон о невладиним организацијама као репресивне и недемократске и као законе који нарушавају права и слободе грађана и медија у Српској.

Додик је указао да је америчкој амбасади све спорно јер Закон о НВО третира обавезу да онај ко прими међународна средства, а регистрован је по Закону о удружењима и организацијама Српске, коришћење новца мора и да пријави Министарству правде.

"Зна се да су њихове многе НВО финансирале овде и политичке процесе, зна се да то никада није било евидентирано, зна се да је потребно да се то уради и ми само желимо да то учинимо као у другим праксама. Њихова саопштења неће то спречити", поручио је Додик.

Упркос најави да ће закон бити сачињен по угледу на амерички, из америчке амбасаде тврде да Српска закон доноси по узору на руски, који је, како је наведено, рестриктиван и недемократски.

Русија је, међутим, донела Закон о невладиним организацијама 2020. године управо по узору на амерички.

Članak indeksiran 17.04.2023. Zadnji put osvježen 17.04.2023.

Ocijenjeno u analizi