Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje → Stevandić: Republika Srpska teži da ostane slobodna

20.11.2023
Tekst članka

– Atak na našu slobodu ide preko otimanja imovine, političkih, finansijskih i sudskih pritisaka – rekao je Stevandić novinarima povodom 28 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da je težnja Republike Srpske da ostane slobodna, odnosno da sama odlučuje o svojoj budućnosti i da njeni građani sami biraju svoje predstavnike.

– Atak na našu slobodu ide preko otimanja imovine, političkih, finansijskih i sudskih pritisaka – rekao je Stevandić novinarima povodom 28 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

On je istakao da su Srpska i Srbi suočeni s nevjerovatnom količinom mržnje i napada, slično kao i Srbija 1912. godine koja je uprkos tome bila pobjednik dva balkanska rata, kao i ostalih ratova.

– Srbi su mnogo puta dočekali oslobođenje, još je red da samo dočekaju ujedinjenje – poručio je Stevandić.

Sutra se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 01.02.2024.

Ocijenjeno u analizi