Stevandić: Žalba Sudu BiH, očekujem poništenje odluke CIK-a

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Ujedinjena Srpska će u zakonskom roku, večeras ili sutra, podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na političku odluku Centralne izborne komisije BiH /CIK/ o zabrani učešća ove partije na predstojećim lokalnim izborima i očekuje da ta sudska instanca ispoštuje pravne propise i poništi spornu odluku, rečeno je novinarima u pauzi sjednice Predsjedništva ove stranke.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je danas u Banjaluci da je simptomatično obrazloženje CIK-a koji je u diskriminatorskoj odluci, između ostalog, naveo da bi bila nedovoljna novčana kazna Ujedinjenoj Srpskoj jer bi ona navodno ostvarila izvanredne rezultate na izborima.

On je poručio na tom planu da CIK, koji je pod uticajem lidera PDP-a i SDS-a Branislava Borenovića i Mirka Šarovića, ovo radi jer predsjednici tih stranaka strahuju od debakla na izborima, koji je, kako kaže, izvjestan.

- Ovo što je CIK uradio ima potpis SDS-a i PDP-a kao političkih konkurenata koji ovim potezom vraćaju usluge SDA i Bakiru Izetbegoviću - rekao je Stevandić.

On je rekao da se odlukama CIK-a pokušava uvesti verbalni delikt koji je postojao u nekim boljševičkim vremenima.

- Žele da naprave presedan i propišu šta mi u Srpskoj smijemo da pričamo i kakve filmove i video-klipove da gledamo. Dakle, nema veće diktature od ovog što je pokušao CIK i ovim se ruše osnovni postulati demokratije i izbornog procesa - rekao je Stevandić.

On je ocijenio je bitka Ujedinjene Srpske bitka za ravnopravnost, demokratiju, funkcionisanje institucija, ljudska prava, te vlastiti identitet, opstanak i samostalnost svih građana i partija iz Srpske.

- Zahvalan sam lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i drugima koji to razumiju. Želimo da mi biramo načelnike i gradonačelnike, a ne da to radi CIK - rekao je Stevandić i dodao da političko Sarajevo i njihovi poslušnici iz Srpske neće uspjeti u tome da se u Sarajevu odlučuje o tome ko će se kandidovati i birati na izborima u Srpskoj.

On je ponovio da nedemokratska odluka CIK-a nema pravno uporište i da je riječ o tihom državnom udaru, ali da će stranka koju vodi jako napredovati ukoliko joj ne zabrane učešće na izborima.

- Naša borba je pravedna, imamo argumente, u pravu smo i pobijedićemo - rekao je Stevandić i dodao da će Ujedinjena Srpska voditi predizbornu kampanju u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama nadležnih zdravstvenih institucija.

Potredsjednik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da neće uspjeti plan rukovodstava SDS-a, PDP-a, SDA i DF-a i njihove produžene ruke – CIK-a BiH da Ujedinjenu Srpsku eliminišu iz izbornog procesa.

- Nastavljamo da radimo. Nećemo se predati jer vjerujemo da ima države, suda i naroda koji nam pruža podršku - poručio je Vasić.

Član Predsjedništva Ujedinjene Srpske Milan Kovač rekao je da je vrh ove stranke jednoglasno zaključio da je sporna odluka CIK-a politička i nema pravno utemeljenje, prije svega u Izbornom zakonu BiH.

- Obrazloženje CIK-a za odluku je paušalno i ne zasniva se na pravnim normama i pravu zbog čega očekujemo poništavanje te odluke. Ona je pravni nonsens i suprotna svim demokratskim principima - rekao je Kovač.

CIK BiH je poništila nedavno ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM. Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, a što je prema njihovom tumačenju kršenje Izbornog zakona BiH.

Članak indeksiran 17. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me