Raskrinkavanje.ba

Svakodnevni → Stigao i njemu kraj! Trump više nije predsjednik Amerike!

31.05.2020
Tekst članka

Nemajući konstruktivan odgovor na nijednu monumentalnu krizu koja sada trese Ameriku, Tramp je abdicirao. On ne vlada.

Biće vam oprošteno ako niste primjetili. Njegove verbalne bombe su glasnije nego ikad, ali Donald Tramp više nije predsjednik Sjedinjenih Država, piše u svom autorskom tekstu profesor javne politike na Univerzitetu Berkli i bivši američki sekretar za rad Robert Rejh.

– Nemajući konstruktivan odgovor na nijednu monumentalnu krizu koja sada trese Ameriku, Tramp je abdicirao, on ne vlada. On igra golf, gleda kablovsku TV i tvituje – navodi Rejh i postavlja pitanje:

– Kako je Tramp reagovao na široke nemire posle ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu, crnca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac klečao na vratu nekoliko minuta dok su ga sa lisicama bacili na zemlju?

– Tramp je demonstrante nazvao “razbojnicima” i zaprijetio da će ih upucati. “Kada počne pljačka, započinje pucnjava”, tvitnuo je parafrazirajući bivšeg šefa policije u Majamiju čije su riječi podstakle nerede krajem 1960-ih. U subotu je glasno govorio o “najokrutnijim psima i pretećim oružijima” čekajući demonstrante ispred Bijele kuće, ukoliko ikada probiju kordon pripadnika Tajne službe – ističe Rejh.

Članak indeksiran 04.06.2020. Zadnji put osvježen 04.06.2020.

Ocijenjeno u analizi