Raskrinkavanje.ba

Jajce-online → STIŽE TEŠKA ZIMA ZA SVE U KRAJINI: DO SADA JE NA COVID-19 TESTIRANO VIŠE OD 52.000 MIGRANATA, NE ZNA SE BROJ POZITIVNIH

21.10.2020
Tekst članka

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM), Crveni križ Federacije BiH i Crveni križ USK-a od jučer provode akciju podjele vreća za spavanje migrantima koji borave napolju bez smještaja, zatim toplih deka, paketa s hranom, zimske odjeće i obuće te higijenskih i drugih paketa.

Cilj je da mobilni humanitarni timovi kreiraju koliko-toliko podnošljivim boravak na otvorenom za vrijeme hladnih vremenskih uvjeta.

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koji administrira pružanje zdravstvenih usluga migrantima, u BiH postoji više od 250 “skvotova” migranata koji u većim ili manjim grupama dočekuju zimu na otvorenom. DRC je objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19, izostavljajući brojku koliko ih je bilo pozitivnih. Krizna grupa Vlade USK-a registrirala je svega desetak slučajeva Covida među migrantima, no dolaskom zime ta brojka bi mogla postati veća.
Jučerašnju akciju podržava Evropska unija kao dio finansiranja migrantske i izbjegličke situacije u zemlji.
– Ovo je u najboljem slučaju “flaster-pomoć”, a ne rješenje koje će omogućiti da migranti i izbjeglice provedu zimu bez žrtava, osim ako se uskoro ne uspostavi dodatni smještaj u BiH, rekao je šef misije IOM-a u BiH Peter van der Auweraert.
On zahtijeva hitnu akciju povećanja službenih kapaciteta, pogotovo u USK-u, gdje je nedavno došlo do zatvaranja prihvatnog centra Bira, saopćeno je iz IOM-a BiH.

 

Istovremeno, vlast u USK-u je na posljednjem zasjedanju Kriznog štaba zatražila pooštravanje mjera zbog pandemije, kao i kontrolu pridržavanja, zahtijevajući da, uz inspekciju, mjere kontroliše i policija.
 

Članak indeksiran 11.11.2020. Zadnji put osvježen 11.11.2020.

Ocijenjeno u analizi