Što sve otkrivaju naljepnice na voću: Obratite pažnju na brojeve

Izvor/medij: Poslovni hr
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Upravo na tim naljepnicama se nalaze podaci o hrani koju jedete, a koji su vrlo važni.

Prije nego što pojedete voće vjerojatno instinktivno skinete naljepnicu s nje. E, upravo na tim naljepnicama se nalaze podaci o hrani koju jedete, a koji su vrlo važni. Naljepnice se najčešće nalaze na bananama, ali i na drugom voću, a evo što označavaju brojke na njima, piše City magazin.

Četiri broja na naljepnici

Ako na deklaraciji pored imena proizvođača vidite i četiri broja koja počinju s 3 ili 4, znajte da je ta banana ili neka druga namirnica uzgajana s umjetnim gnojivom. Pa je tako, primjerice, limun označen brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

A ako na namirnici vidite deklaraciju s pet brojeva, od kojih je prvi 9, znajte da je ona organskog podrijetla, točnije da nije prskana pesticidima i prirodno je uzgajana.

Prvi broj je osam

Početni broj 8 na deklaraciji šalje vam vrlo upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modificirana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promijenjen korištenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dijela nasljednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma.

Članak indeksiran 06. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me