Столтенберг: Ако Украјина пристане на руске захтеве то би била катастрофа

Izvor/medij: RT Balkan
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Manipulativno tumačenje izjava Jensa Stoltenberga o “okončanju rata pod ruskim uslovima”

Секретар Алијансе објаснио зашто Запад не жели завршетак сукоба у Украјини

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао је данас да Алијанса не тражи прекид ватре у Украјини под условима, који би одговарали Москви, јер би то, према његовим речима, "послало сигнал да употреба силе води ка постизању политичких циљева", док би Украјина престала да постоји као нација.

"Ако Украјина пристане на руске захтеве и прихвати чињеницу да је Русија извршила инвазију, заузела територије, постоји ризик од наставка напада... Ово ће бити катастрофа за Украјину, али и опасност за све нас, јер би то послало сигнал да употреба силе омогућава постизање политичких циљева који претпостављају преузимање контроле над суседним земљама", рекао је Столтенберг одговарајући на питање зашто Запад не жели завршетак сукоба у Украјини, већ наставља да пружа војну подршку Кијеву. 

Гостујући на онлајн форуму у оквиру Самита Уједињених нација о клими, генерални секретар Алијансе је истакао да је Русија и пре фебруарских догађаја покушала да спречи даље ширење блока и онемогући приступање Финске и Шведске у НАТО.

"То је недопустиво", рекао је он, иако је организација, на шта је више пута указивала и званична Москва, пре више деценија дала усмене гаранције да блок неће представљати опасност за Русију и да се неће ширити у Источну Европу.

И док НАТО званично саопштава да жели мир, у то је тешко поверовати, ако се зна да је конфликт у Украјини био започет недуго после све гласнијих захтева Кијева да се прикључи алијанси.

Руски званичници више пута су наглашавали да сада желе не усмене, већ писмене гаранције од НАТО-а да се блок неће даље ширити на исток. Сви захтеви Кремља били су изигнорисани. Уместо тога, НАТО активно ради на примању нових држава чланица у Северној Европи и главни је "мецена" сукоба у Украјини. 

Članak indeksiran 23. 11. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me