Raskrinkavanje.ba

Volim Podgoricu → STOLTENBERG: Ukrajina da odluči koliko je teritorije spremna da žrtvuje za mir

13.06.2022
Tekst članka

Svaki mirovno dogovor ima svoju cijenu, a na Ukrajini je da odredi koju, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je juče, nakon razgovora sa finskim predsjednikom, rekao da je cilj Alijanse da ojača poziciju Ukrajine tokom mirovnih pregovora sa Rusijom, ali je dodao i jednu “bolnu rečenicu”.

Zatim je dodao da je Zapad spreman na to da plati cijenu za to što vojno pomaže Ukrajinu, te da će Kijev morati da, u tom smislu, napravi neki kompromis prema Moskvi ukoliko želi da se konflikt okonča.

“Mir je moguć. Jedino pitanje je koju cijenu ste spremni da platite. Koliko teritorije, koliko nezavisnosti, koliko suvereniteta ste spremni da žrtvujete za mir”, poručio je Stoltenberg.

On, međutim, nije naznačio koje bi to kompromise Ukrajina trebalo da napravi, ističući da je “na onima koji će platiti najveću cijenu toga da donesu odluku”.

“Za sve to vrijeme NATO i saveznici nastaviti da dostavljaju oružje, kako bi ojačali vašu ruku kada se mirovni pregovor eventualno postigne”, zaključio je Stoltenberg

Članak indeksiran 23.06.2022. Zadnji put osvježen 23.06.2022.

Ocijenjeno u analizi